EUR: 311,04 Ft
CHF: 265,78 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Kecskemét

Hetvenéves a forint

A 70 éves a forint vándorkiállítás ötödik állomása nyílt meg április 10-én Kecskeméten, a Pallasz Athéné Egyetemen. A jubileumi Forint Emlékév alkalmából megrendezett tárlaton a kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményéből származó, helyi vonatkozású numizmatikai dokumentumokkal és emlékérmekkel is megismerkedhetnek a látogatók.

A 70 éves a forint kiállítás tavaly augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára a Budapesti Corvinus Egyetemen. A nagy sikerre való tekintettel a tárlatot 2017 júniusáig országszerte még öt városban bemutatják.


Helyi vonatkozású numizmatikai emlékérmek és dokumentumok is helyet kaptak a vitrinekben

fotó: Banczik Róbert

A rendezvényt dr. Ferkelt Balázs, a MNB oktatásfejlesztési és továbbképzési főosztályának vezetője nyitotta meg. – A duális felsőoktatási képzés magyarországi szülőhazájában és fellegvárában nyithatom meg a 70 éves a forint vándorkiállítás újabb állomását – fogalmazott.

Budapest, Debrecen, Miskolc és Eger után Kecskeméten nyitotta meg kapuit a tárlat. A forint fejlődésének teljes történetét bemutató kiállítás igazi kuriózumokat is bemutat. Az első magyar forinttól, Károly Róbert aranyforintjától kezdhetjük a kalandozást, de napjaink forintcímleteit is lehet látni – hangsúlyozta dr. Ferkelt Balázs.


Helyi vonatkozású numizmatikai emlékérmek és dokumentumok is helyet kaptak a vitrinekben a Kecskeméti Katona József Múzeumnak köszönhetően. A „hírös város” gazdag kulturális múltja az éremanyagban is tükröződik, így a helyi dalos- és sportkörök, ipari kiállítások, hírös napok története is megelevenedik a látogatók előtt. A város legjelesebb épületei, nevezetességei köszönnek vissza a művészi kivitelű érmeken.

Finta Zita, az egyetem kancellárja üdvözölte a jelenlévőket az ünnepélyes megnyitón

 

Dr. Ailer Piroska, a Pallasz Athéné Egyetem rektora a helyszínen elmondta, a XX. századi magyar gazdaságtörténet legfontosabb momentumait bemutató kiállítás széles körű összefogásnak köszönhetően kapott helyet az egyetem GAMF Karának Deák Ferenc Termében. Nem véletlen a helyválasztás. A fiatalok ismeretanyagának bővítése kiemelt cél, és nem csupán az egyetemista korosztály esetében.

– Szeretnénk megszólítani Kecskemét lakosságát, illetve a környék lakosságát, A középiskolások számára külön tárlatot szeretnénk bemutatni – mondta Finta Zita, az egyetem kancellárja a megnyitón.

A kiállítás május 14-ig tekinthető meg, munkanapokon 8 és 16 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.