EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,53 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Kecskemét

Hetvenéves a forint

A 70 éves a forint vándorkiállítás ötödik állomása nyílt meg április 10-én Kecskeméten, a Pallasz Athéné Egyetemen. A jubileumi Forint Emlékév alkalmából megrendezett tárlaton a kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményéből származó, helyi vonatkozású numizmatikai dokumentumokkal és emlékérmekkel is megismerkedhetnek a látogatók.

A 70 éves a forint kiállítás tavaly augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára a Budapesti Corvinus Egyetemen. A nagy sikerre való tekintettel a tárlatot 2017 júniusáig országszerte még öt városban bemutatják.


Helyi vonatkozású numizmatikai emlékérmek és dokumentumok is helyet kaptak a vitrinekben

fotó: Banczik Róbert

A rendezvényt dr. Ferkelt Balázs, a MNB oktatásfejlesztési és továbbképzési főosztályának vezetője nyitotta meg. – A duális felsőoktatási képzés magyarországi szülőhazájában és fellegvárában nyithatom meg a 70 éves a forint vándorkiállítás újabb állomását – fogalmazott.

Budapest, Debrecen, Miskolc és Eger után Kecskeméten nyitotta meg kapuit a tárlat. A forint fejlődésének teljes történetét bemutató kiállítás igazi kuriózumokat is bemutat. Az első magyar forinttól, Károly Róbert aranyforintjától kezdhetjük a kalandozást, de napjaink forintcímleteit is lehet látni – hangsúlyozta dr. Ferkelt Balázs.


Helyi vonatkozású numizmatikai emlékérmek és dokumentumok is helyet kaptak a vitrinekben a Kecskeméti Katona József Múzeumnak köszönhetően. A „hírös város” gazdag kulturális múltja az éremanyagban is tükröződik, így a helyi dalos- és sportkörök, ipari kiállítások, hírös napok története is megelevenedik a látogatók előtt. A város legjelesebb épületei, nevezetességei köszönnek vissza a művészi kivitelű érmeken.

Finta Zita, az egyetem kancellárja üdvözölte a jelenlévőket az ünnepélyes megnyitón

 

Dr. Ailer Piroska, a Pallasz Athéné Egyetem rektora a helyszínen elmondta, a XX. századi magyar gazdaságtörténet legfontosabb momentumait bemutató kiállítás széles körű összefogásnak köszönhetően kapott helyet az egyetem GAMF Karának Deák Ferenc Termében. Nem véletlen a helyválasztás. A fiatalok ismeretanyagának bővítése kiemelt cél, és nem csupán az egyetemista korosztály esetében.

– Szeretnénk megszólítani Kecskemét lakosságát, illetve a környék lakosságát, A középiskolások számára külön tárlatot szeretnénk bemutatni – mondta Finta Zita, az egyetem kancellárja a megnyitón.

A kiállítás május 14-ig tekinthető meg, munkanapokon 8 és 16 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.