EUR: 323,23 Ft
CHF: 282,81 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Kecskemét

Hetvenéves a forint

A 70 éves a forint vándorkiállítás ötödik állomása nyílt meg április 10-én Kecskeméten, a Pallasz Athéné Egyetemen. A jubileumi Forint Emlékév alkalmából megrendezett tárlaton a kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményéből származó, helyi vonatkozású numizmatikai dokumentumokkal és emlékérmekkel is megismerkedhetnek a látogatók.

A 70 éves a forint kiállítás tavaly augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára a Budapesti Corvinus Egyetemen. A nagy sikerre való tekintettel a tárlatot 2017 júniusáig országszerte még öt városban bemutatják.


Helyi vonatkozású numizmatikai emlékérmek és dokumentumok is helyet kaptak a vitrinekben

fotó: Banczik Róbert

A rendezvényt dr. Ferkelt Balázs, a MNB oktatásfejlesztési és továbbképzési főosztályának vezetője nyitotta meg. – A duális felsőoktatási képzés magyarországi szülőhazájában és fellegvárában nyithatom meg a 70 éves a forint vándorkiállítás újabb állomását – fogalmazott.

Budapest, Debrecen, Miskolc és Eger után Kecskeméten nyitotta meg kapuit a tárlat. A forint fejlődésének teljes történetét bemutató kiállítás igazi kuriózumokat is bemutat. Az első magyar forinttól, Károly Róbert aranyforintjától kezdhetjük a kalandozást, de napjaink forintcímleteit is lehet látni – hangsúlyozta dr. Ferkelt Balázs.


Helyi vonatkozású numizmatikai emlékérmek és dokumentumok is helyet kaptak a vitrinekben a Kecskeméti Katona József Múzeumnak köszönhetően. A „hírös város” gazdag kulturális múltja az éremanyagban is tükröződik, így a helyi dalos- és sportkörök, ipari kiállítások, hírös napok története is megelevenedik a látogatók előtt. A város legjelesebb épületei, nevezetességei köszönnek vissza a művészi kivitelű érmeken.

Finta Zita, az egyetem kancellárja üdvözölte a jelenlévőket az ünnepélyes megnyitón

 

Dr. Ailer Piroska, a Pallasz Athéné Egyetem rektora a helyszínen elmondta, a XX. századi magyar gazdaságtörténet legfontosabb momentumait bemutató kiállítás széles körű összefogásnak köszönhetően kapott helyet az egyetem GAMF Karának Deák Ferenc Termében. Nem véletlen a helyválasztás. A fiatalok ismeretanyagának bővítése kiemelt cél, és nem csupán az egyetemista korosztály esetében.

– Szeretnénk megszólítani Kecskemét lakosságát, illetve a környék lakosságát, A középiskolások számára külön tárlatot szeretnénk bemutatni – mondta Finta Zita, az egyetem kancellárja a megnyitón.

A kiállítás május 14-ig tekinthető meg, munkanapokon 8 és 16 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.