EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Ózd

Híres emberek és szúrófegyverek

Több száz kilométert is utazik egy-egy ismert ember fotózásáért Dulai Lajos, és sok időt fordít a minőségi katonai tőrök és bajonettek gyűjtésére is. Mindkettőből kiállításra való anyaggal büszkélkedhet.

Hobbiszinten kezdett fotózni az 1960-as években Dulai Lajos az akkor jól ismert Pajtás fényképezőgéppel. A technikai fejlődés révén aztán vásárolt Cmena 8, Zenit, Praktica fotómasinákat, míg végül eljutott a digitális eszközökhöz. Első képei a 80-as évek közepén az Ózdi Vasasban kerültek közszemlére, főleg eseményfotók formájában. Rendszeresen járt divatbemutatókon és figyelte a híres emberek mozgását. Így sikerült lencsevégre kapnia az argentin sorozatok sztárját, Natalia Oreirót, Lucélia Santost (Isaura), Thomas Anderst (Modern Talking) és számos ismert zenészt és filmsztárt. A hazai előadók közül a kedvencei között megemlíti Király Lindát, Radics Gigit, Baby Gabit, akikről albumot készített. Figyelmét a politikusok sem kerülték el, félte őrzi például a Béke Világtanács egykori főtitkára, Romes Chandra dedikált fotóját. Több országos lapban jelentek meg a munkái, éveken át dolgozott az OKÉ magazinnak. Mostanában könyvekbe, kiadványokba készít képeket, de számos családi rendezvényre is hívják az egyszeri pillanat megörökítésére.


Fotó: Lokál
Képalá: Csere és vásárlás révén szaporodik az állomány

 

Érdekes emlékei között őrzi a Miskolcon megrendezett katonai díszelgő alakulatok bemutatóját, amelyen számos katonai attasé vett részt és ezért a dísztribün környékét hermetikusan lezárták. Rajta a hűvös időben volt egy katonai zubbony, ami elég volt ahhoz, hogy átcsússzon a biztonsági őrségen. Ezután az Ózdon született görög katonai attasénak albumot küldött az eseményről, mivel ott görög katonák is bemutatkoztak.

Az Ózdon közismert fotós másik hobbija a fegyvergyűjtés, ezen belül is a bajonettek és katonai kések. Ennek történetéről elárulja, hogy mindkét nagyapja, sőt azok testvérei is megjárták katonaként a világháborút, sőt anyai nagyapja mindkettőben részt vett, míg az apai nagyapja huszárként szolgált. A családi hagyományt ő katonai vonatkozású gyűjtőmunkával folytatja. Az első darabot, egy osztrák–magyar monarchiabeli bajonettet általános iskolás korában kapta egyik nagyapjától, amit máig őriz. A gyűjtést mintegy 30 éve kezdte el és mára olyan értékes darabok vannak a birtokában, mint I. Vilmos porosz császár katonáinak szuronya 1871-ből, amely egy hosszú szablya rézmarkolattal. Egy 1867-ben gyártott, monarchiabeli Werndl szurony, az amerikai Colt gyár 1855-ös bajonettje vagy a nepáli gurkha katonák híres kése tartozik a legértékesebb darabok közé. A hazai gyártású fegyverek közül beszerzett már 35-ös mintájú szuronyt, I. világháborús rohamkést és Tildy-féle napos tiszti tőrt is.


Fotó: Lokál
képalá: A nagyapa bajonettje mindig kiemelt helyen található

A szúrófegyverek május 19-ig láthatók az Ózdi Városi Múzeumban Járdán József borsodnádasdi fémműves mester kardmásolatainak társaságában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.