EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Ózd

Híres emberek és szúrófegyverek

Több száz kilométert is utazik egy-egy ismert ember fotózásáért Dulai Lajos, és sok időt fordít a minőségi katonai tőrök és bajonettek gyűjtésére is. Mindkettőből kiállításra való anyaggal büszkélkedhet.

Hobbiszinten kezdett fotózni az 1960-as években Dulai Lajos az akkor jól ismert Pajtás fényképezőgéppel. A technikai fejlődés révén aztán vásárolt Cmena 8, Zenit, Praktica fotómasinákat, míg végül eljutott a digitális eszközökhöz. Első képei a 80-as évek közepén az Ózdi Vasasban kerültek közszemlére, főleg eseményfotók formájában. Rendszeresen járt divatbemutatókon és figyelte a híres emberek mozgását. Így sikerült lencsevégre kapnia az argentin sorozatok sztárját, Natalia Oreirót, Lucélia Santost (Isaura), Thomas Anderst (Modern Talking) és számos ismert zenészt és filmsztárt. A hazai előadók közül a kedvencei között megemlíti Király Lindát, Radics Gigit, Baby Gabit, akikről albumot készített. Figyelmét a politikusok sem kerülték el, félte őrzi például a Béke Világtanács egykori főtitkára, Romes Chandra dedikált fotóját. Több országos lapban jelentek meg a munkái, éveken át dolgozott az OKÉ magazinnak. Mostanában könyvekbe, kiadványokba készít képeket, de számos családi rendezvényre is hívják az egyszeri pillanat megörökítésére.


Fotó: Lokál
Képalá: Csere és vásárlás révén szaporodik az állomány

 

Érdekes emlékei között őrzi a Miskolcon megrendezett katonai díszelgő alakulatok bemutatóját, amelyen számos katonai attasé vett részt és ezért a dísztribün környékét hermetikusan lezárták. Rajta a hűvös időben volt egy katonai zubbony, ami elég volt ahhoz, hogy átcsússzon a biztonsági őrségen. Ezután az Ózdon született görög katonai attasénak albumot küldött az eseményről, mivel ott görög katonák is bemutatkoztak.

Az Ózdon közismert fotós másik hobbija a fegyvergyűjtés, ezen belül is a bajonettek és katonai kések. Ennek történetéről elárulja, hogy mindkét nagyapja, sőt azok testvérei is megjárták katonaként a világháborút, sőt anyai nagyapja mindkettőben részt vett, míg az apai nagyapja huszárként szolgált. A családi hagyományt ő katonai vonatkozású gyűjtőmunkával folytatja. Az első darabot, egy osztrák–magyar monarchiabeli bajonettet általános iskolás korában kapta egyik nagyapjától, amit máig őriz. A gyűjtést mintegy 30 éve kezdte el és mára olyan értékes darabok vannak a birtokában, mint I. Vilmos porosz császár katonáinak szuronya 1871-ből, amely egy hosszú szablya rézmarkolattal. Egy 1867-ben gyártott, monarchiabeli Werndl szurony, az amerikai Colt gyár 1855-ös bajonettje vagy a nepáli gurkha katonák híres kése tartozik a legértékesebb darabok közé. A hazai gyártású fegyverek közül beszerzett már 35-ös mintájú szuronyt, I. világháborús rohamkést és Tildy-féle napos tiszti tőrt is.


Fotó: Lokál
képalá: A nagyapa bajonettje mindig kiemelt helyen található

A szúrófegyverek május 19-ig láthatók az Ózdi Városi Múzeumban Járdán József borsodnádasdi fémműves mester kardmásolatainak társaságában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.