EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Belföld

Hírességekre vadászik az Iszlám Állam

A Borussia Dortmund futballcsapatát szállító busz mellett robbant három csőbomba kedd este a német városban. A merénylet helyszínén levelet találtak, amelyben Allah nevében fenyegetik Németországot. Az ügyben egy embert fogtak el.

A csőbombák akkor robbantak, amikor a csapat busza elhaladt a sövény mellett, amelybe a három pokolgépet rejtették a merénylők. A merénylet nem követelt emberéletet, a Borussia Dortmund spanyol védője, Marc Bartra csuklója eltört, testébe szétrobbanó üvegszilánkok fúródtak. Tegnap megműtötték, állapota stabil. A detonáció következtében megsérült egy biztosító motoros rendőr is, ő sokkot kapott és légnyomást szenvedett.


/Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

A német zsaruk hajtóvadászatának kedd délutánra lett eredménye: házkutatást tartottak két iszlám hátterű személynél. Egyiküket őrizetbe vették, de azt lapzártánkig nem közölték a német hatóságok, hogy a férfit mivel gyanúsítják.

Marc Bartra /Fotó: MTI/EPA/Leszek Szymanski

A helyi lapok arról számoltak be, hogy a robbantás helyszínén levelet találtak a rendőrök, amelyben az Iszlám Állam vállalja a felelősséget a történtekért, és amely „Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében” további merényletekre is utalást tesz. A levél tartalma szerint azért büntették Németországot, mert a Luftwaffe Tornado vadászgépei az Iszlám Állam területei elleni támadásaik során „muszlimokat öltek” és mert a németországi Ramsteinből indultak az ellenük indított dróntámadások. Utóbbi támaszpont bezárása és a német vadászgépek visszahívása esetén visszavonják a fenyegetést.


A levél arra is magyarázatot ad, hogy ez alkalommal miért nem átlagos járókelőkre támadtak. A levél írója leszögezi, hogy Németország és az Iszlám Állam ellen keresztesháborút folytató egyéb európai országok hírességei, sportolói felkerültek a szélsőséges terrorszervezet „halállistájára”.

A történtek nyomán a tegnapi, lapzártánk után kezdődött Bayern München–Real Madrid BL-találkozót és a robbantás miatt elmaradt BVB Dortmund–AS Monaco meccset rendőrök ezrei, köztük több száz civil ruhás nyomozó biztosította.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.