EUR: 323,04 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Miskolc

Hosszú szünet után Miskolcon a Bikini

Május 11-én, a város napján lép színpadra a Szent István téren a Bikini. Jó régen koncerteztek már Miskolcon, így – a hosszabb szünet után – ideje volt, hogy megint ellátogassanak ide.

Németh Alajos zenekarvezető mesélt a Lokál Extrának a közelgő eseményről és a zenekar dolgairól.


– Két borsodi gyerek is van a csapatban, Makovics Dénes borsodbótai, Mihalik Viktor pedig miskolci születésű – ő egyébként pont 20 éve dobol nálunk. Ők most hazajönnek és nyilván ilyenkor az ember a legjobbat próbálja nyújtani. A programot úgy állítottam össze erre a nyári turnéra – amely egyébként 50 koncertből áll –, hogy teleraktam slágerekkel, mindenki által ismert dalok szólalnak meg a műsorban. 1982-ben alakult a zenekar, tehát 35 évesek vagyunk, és a legelső koncertünket Miskolcon, a Csanyik-völgyben adtuk, szeptemberben!

35 éves a Bikini zenekar – fotó: Dávid Zsolt

A mai napig örömmel gondolok arra a rendezvényre. Meglehetősen újszerűnek, egyedinek számított az az új hullámos, punkos attitűd, amellyel elindultunk. Akkor még Nagy Feró énekelt nálunk, így Beatrice-dalokat is műsoron tartottunk, később, D. Nagy csatlakozásával már egy más utat kezdtünk járni, vele lettünk igazán népszerűek. Egyébként idén van egy másik kerek évfordulónk is, egy négyéves leállás után 1997-ben indult újra a zenekar. Szükségünk volt erre a pihenőre, nem akartunk kiégni, töltődnünk kellett, a 92-es leállás létszükséglet volt, évi 200 koncertet adtunk, ezt nem lehet sokáig művelni – mondta a zenekarvezető.


D. Nagy Lajos – az 1997-es újjáalakulás óta ismét a Bikini tagja – fotó: Dávid Zsolt

 

Néhány nagyobb fesztiválra idén is eljut a Bikini a turné keretében, de elmondásuk szerint számukra szimpatikusabbak a nagy, ingyenes városi rendezvények.

–  A fesztiválokon volt már néhány szomorú tapasztalatunk, például – név nélkül – ahol legutóbb felléptünk, háromnegyed órán át várakoztam a zenekari karszalagokra, Bródy Jánossal egyetemben. 2011-ben jelent meg utoljára Bikini-stúdiólemez, Elmúlt illúziók címmel. Ma már más szelek fújnak a zenei piacon, gyakorlatilag nem éri meg lemezt készíteni. Nekem 2015-ben a Sóhajok lépcsőháza című szólólemezem jelent meg – Erdély felé kacsintva –, a gitárosunknak, Lukács Petának már a második albuma készül, neki is ki kell adnia magából azokat a zenei gondolatokat, amelyek a Bikini vonalába nem férnek bele.

Az emberek hozzászoktak, hogy a kultúra számtalan terméke ingyen elérhető, és nem is akarnak már fizetni érte, mindent letöltenek, amire szükségük van. Bárcsak a zenészek is elmondhatnák ugyanezt! Mondjuk ha megéhezünk, letöltünk egy kész marhafelsárt. Egyébként az igazi alkotókban idővel feltörnek a gondolatok, és kikívánkozik belőlük néhány alkotás, így nálunk is készülnek dalok, de hogy azok mikor jelennek meg lemezen, most még nem látjuk – tette hozzá Németh Alajos.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.