2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Ózd

Húsvét Isten „bölcsességének” kiteljesedése

A mai ember is sokszor értetlenül áll a szenvedés és a halál kérdései előtt. A keresztény válasz, hogy Krisztus az Istenember, aki szeretetből egy lett közülünk, hogy ne mondhassuk, hogy távol van az Isten, önként magára vette és megszentelte a kereszt jelezte szenvedést, és önmagában (de értünk!) megsemmisítette a hálál kegyetlen valóságát. Húsvét azt üzeni, hogy van feltámadás, mert az élet, amit Istentől kapunk, erősebb a halálnál, az elmúlás sugallta reménytelenségnél.

Olyan jó lenne, ha értenénk, hogy a karácsonyi és húsvéti ünnepek nemcsak a pihenésünket és emberi, főleg családi kapcsolataink megélését, megújítását szolgálják, hanem tanítani is akarnak minket Isten lehajló (alázatos) szeretetéről, és arról, hogy számunkra pedig felemelő és nem megalázó, ha elfogadjuk az ő közeledését. Lazaságunk titka lehetne az ő oktalannak tűnő, de nagyon mély jóságának, tapintatának, egyszóval szeretetének elfogadása.


A Filippi levél azt tanítja Jézusról, születésének és halálának csodáját összekapcsolva, hogy Ő az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez föltétlenül ragaszkodnia kell, hanem kiüresítette magát, szolgai alakot öltött, és hasonló lett az emberekhez. Külsejét tekintve olyan lett, mint egy ember. Megalázta magát és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. (Fil 2,5-8)

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Tehát az a Szeretet, amely karácsonykor megjelent, elhagyva az égi dimenziót, abban teljesedik ki, hogy húsvétkor ezt a földi élét is „átadja”, és a kereszten utolsó ruháitól is megszabadulva meghal. Miattunk, de értünk. A porszemnyi Istenember immár halott. Semmi. Mint egy szülő, aki értünk adta az idejét, pedig ő idő feletti. Értünk adta minden erejét, pedig ő alapból mindenható. Nekünk adta értünk dobogó (vagy éppen vérző) szívét, életét, pedig ő eredetileg örökkön élő, s „csak” lélek (ezért láthatatlan az és ezért nem vonatkozik rá a keletkezés és az elmúlás szabálya). Ráadásul Ő eleve tudta, hogy nem biztos, hogy mi mind meghatódunk ettől… Mégis megtesz értünk mindent, mert mi az övéi vagyunk!


Jézus megsimogatta az emberi világot 2000 éve: részt kért belőle, és meghalt értünk, majd feltámadt (és így nemcsak lehajolt hozzánk és megölelt, hanem fel is emelt), hogy örökké éljünk, hogy értsük őt, hogy részünk lehessen Benne. Ő szeret és megbocsát, és magasra emel minket, a porszemeket. Ő, aki értünk kicsinnyé lett karácsonykor, semmivé a kereszten és „minden” lett húsvét hajnalán. Életet kaptunk. Reményteli életet. Örök életet. Ezért a legnagyszerűbb ünnepünk a húsvét.

Mischinger Ferenc rk. plébános

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.