2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Nyíregyháza

Húsvéti hagyományokkal ismerkedtek az ovisok

A nyíregyházi Jósa András Múzeum egyedülálló programot szervezett a város óvodásainak, húsvéti hagyományokkal és népi tojásfestési technikákkal ismertették meg a gyerekeket.

A Búzaszem Nyugati Óvoda Városmajori Tagintézményének nagycsoportosai is részt vettek a programon, és élvezettel hallgatták a húsvét történetéről és jelentőségéről szóló előadást. A legtöbben azonban a népi tojásdíszítő technikák iránt érdeklődtek.


A népi tojásdíszítő technikák érdekelték leginkább a gyerekeket (Fotó: Farkas Fanni)

Először a berzselés módját sajátították el a kicsik, harisnya, levelek és a lila hagyma héjának főzete volt segítségükre ebben. Amíg a természetes színezők levében főttek az elkészült tojások, az írás technikája következett. A hagyományos magyar tojásírás különlegessége azonnal magával ragadta az óvodásokat, a jelük felkarcolása után azonnal munkához láttak. A legtöbben pillangókkal, tulipánokkal és csillagokkal díszítették tojásaikat, de geometriai formákat is használtak.

A berzselés módját is elsajátították a kicsik (Fotó: Farkas Fanni)

Hatalmas élmény volt ez számukra, hiszen múltidéző környezetben próbálhatták ki a legrégebbi díszítőtechnikákat, és sokan azt is megfogadták, hogy ilyen darabokkal fogják várni a locsolkodókat. És most sem érkeztek üres kézzel, az óvodapedagógusok segítségével a gyerekek húsvéti asztaldíszt és újragondolt modern, beregi stílusú tojást ajándékoztak vendéglátóiknak.

Nagy koncentrációt igényelt a feladat (Fotó: Farkas Fanni)

Kapcsolódó Cikkek