2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Salgótarján

Húsvéti programok Nógrádban

Április közepén járunk, itt a húsvét, vele együtt pedig a tavaszi szünet is. Sokakban felmerül a kérdés, hogy mivel tegye emlékezetessé ezt a pár napot. Összeállításunkban olyan közeli programokat mutatunk be, amelyek alkalmasak lehetnek az ünnepvárásra, a hagyományok felelevenítésére és a könnyed kikapcsolódásra is.

A Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Április 15–17. között számos program várja a faluba látogatókat. A színpadon nagyszombaton, 18 órakor Lajkó Félix ad folkkoncertet. Húsvétvasárnap fellépnek helyi hagyományőrzők, palóc meséket hallhatunk Bukovics Jánostól, lesz Bazseva-, 15 órakor pedig Esszencia-koncert Csík Jánossal és barátaival. Este Locsoló Táncház várja a szórakozni vágyókat. Húsvéthétfőn 13.30-kor Ferenczi György és a Rackajam zenekar koncertezik. 15 órától a Kerekes Band és Mező Misi lép színpadra. Közben az Ófalu udvaraiban gasztronómiai és hagyományőrző programok zajlanak. Locsolkodás, kereplőzés, tánctanítás, táncház, szilvásgombóc-főzés szerepel a programban. A hollókői vár 10–17 óra között tart nyitva ezeken a napokon, itt a középkori húsvét elevenedik meg.


Gyöngyösön nyuszit is simogathatunk
MTI Fotó: Kovács Attila

Szécsényben április 13-án gyermekprogrammal készülnek. 15 órától a város művelődési központjába várják azokat, akik a tavaszi szünetben szívesen készülnek társaságban a húsvétra. Petrovics Gabriella és a művelődési ház dolgozói fognak segítséget nyújtani abban, hogy a gyerekek hűtőmágneseket és ünnepi dekorációkat készítsenek.

Balassagyarmaton, a Jánossy Képtárban ásványkiállítás nyílik április 15-én. A húsvétvasárnap is nyitva tartó tárlaton látható lesz az év ásványa, a kvarc, és mellette geódák, meteoritok, erdélyi és világító ásványok is. A helyszínen az érdeklődők kristályokat, marokköveket, dísztárgyakat és „kincseszsákot” is vásárolhatnak, amelynek tartalmát egy kincsmosó berendezés segítségével saját maguk moshatják ki a homokból.


Gyöngyöst sem hagyjuk ki a sorból, mert bár már nem megyénkben helyezkedik el, közel van, és a népszerű állatkert kitűnő családi programot kínál. Számos látványetetés és előadás várja a látogatókat 11–16 óra között. Kisemlősök, szurikáták, tigrisek, vidrák, oroszlánok lesznek a főszereplői a hétvégének. Hétfőn lesz tojáskereső verseny is, és mindennap ugrálóvár, pónilovaglás, nyuszik, kecskék és bárányok sokasága várja a gyermekeket.

Salgótarjánban április 14-én, pénteken az év helyi táncprodukcióját láthatja a nagyérdemű. Az Experidance Production tánckara hozza el a megyeszékhely művelődési központjába a Nostradamus – Világok vándora című előadását.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.