EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület

Húzd rá, cigány, hadd szóljon az élő zene!

A Márvány Menyasszony Étteremben mutatták be a Hagyományok Háza és a Miniszterelnöki Kabinetiroda pályázatát a hagyományos cigányzene támogatására és népszerűsítésére. A cél az, hogy 12 budai és belvárosi étteremben a hét hat napján élő zene fogadja a vendégeket.

– Tizenhárom évesen tettem egy fogadalmat egy tiszaújlaki cigányprímásnak. Murzsa Gyulának azt ígértem Tiszaújlakon, hogy nem hagyom a cigányzenét kihalni. Ezzel a pályázattal is ezt a célt igyekszünk megvalósítani – mondta Pál István Szalonna prímás. A program szakmai vezetője hozzátette, hogy a régi nagy prímások szolgálták a közösségüket.


Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott ismertette a Muzsikáló Budapest pályázatot (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Tőlük meg lehetett tanulni, hogyan indulj muzsikálni, hogyan öltözz fel és aztán hogyan menj haza, hogy legközelebb is meghallgassanak. Ezt a közösségteremtő muzsikálás hagyományát szeretnénk életben tartani, feléleszteni. Szalonna szavaihoz Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője hozzátette, ő is szeretné ezt a tudást a fiának átadni, és a Hagyományok Házán belül valamilyen iskolai rendszerben  a tanítását kidolgozni.

– Tizenkét évig muzsikáltam a Borkatakombában Budafokon, ott azt tapasztaltam, hogy akinek egyszer játszottunk, az visszajött. Szeretnénk intézményes módon is megteremteni annak a feltételeit, hogy a fiatalok tanulhassanak az erre érdemes mesterektől, és lássák, hogy mi még élünk, vagyunk, nekik pedig érdemes a hagyományainkat tovább éltetni, mert az munkalehetőséget is jelent számukra – fogalmazott Radics Ferenc, akinek a vezetésével tavaly indult el egy cigányzenei kurzus, amelyen a cigányzenészek és a népzenészek együtt muzsikáltak és kölcsönösen tanultak a másiktól.


A Muzsikáló Budapest programban a főváros frekventált budai és belvárosi részeiben május 20-tól augusztus 20-ig a hét hat napján 12 étteremben játszhat 4–7 fős cigányzenekar, úgy, hogy a zenészek tiszteletdíját a Hagyományok Háza fizeti ki a muzsikusokkal egyedileg megkötött szerződés alapján.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.