2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Nyíregyháza

Így húsvétoztak a nyíregyházi fiatalok

A régi húsvéti szokásokat a fiatal generáció tagjai is átvették. Rengeteg ifjú indult útnak húsvéthétfőn egy kölni vagy szódásszifon társaságában, a hímes tojások pedig készen várták a vendégeket a lányoknál.

Locsolkodás a Sóstói Múzeumfaluban (Fotó: Kohut Árpád)

Írásos emlékeinkből tudjuk, hogy a locsolkodás már a XVII. században jelen volt a húsvéti ünnepkör szokásai között, népszerűsége pedig azóta sem csökkent. Fiúk ezrei indulnak útnak ilyenkor, hogy a lányos házakhoz érve méltó módon, locsolóverssel köszönthessék az ott lakó hölgyeket, akik hímes tojással és finomabbnál finomabb fogásokkal várják a betérőket.


(Fotó: Farkas Fanni)

A megkérdezett nyíregyházi fiúk elárulták, a szódásszifon a kedvenc húsvéti kiegészítő, a verstanulás pedig kötelező. Ki rövidebb, ki hosszabb versikékkel készült az ünnepre, akadtak humorosabb mondókák is, de a legnagyobb népszerűségnek még mindig a klasszikus „Én kis kertész legény vagyok” örvend.

(Szerző: Farkas Fanni)

A nyíregyházi ifjak azt is elmondták, hogy a locsolkodás mellett a húsvéti finomságok miatt is szeretik ezt az ünnepet. Legtöbbjük rajong a sárga túróért, a főtt sonkáért és a fonott kalácsért. Ezeknek a specialitásoknak a lányok sem tudnak ellenállni.


Készültek a húsvéti tojások (Fotó: Farkas Fanni)

Noha az áruházak polcain ott vártak a csokoládétojások és -nyuszik, a legtöbb ifjú hölgy saját kezűleg készített díszes tojásokkal várta a locsolkodók seregét. A mintázótechnikák sora egyre inkább gyarapodni látszik, sokan gipszből, hungarocellből készült tojásokat használtak alapként, így még egyedibb darabok készülhettek. Vannak, akik egy kevésbé elterjedt, ám annál szebb szokást is felidéztek húsvéthétfőn: a fiúk hajnalfát állítottak a kiszemelt lány kerítéséhez, ezzel jelezve, hogy meg fogják látogatni a ház népét kölnijük kíséretében.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.