2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Nyíregyháza

Így húsvétoztak a nyíregyházi fiatalok

A régi húsvéti szokásokat a fiatal generáció tagjai is átvették. Rengeteg ifjú indult útnak húsvéthétfőn egy kölni vagy szódásszifon társaságában, a hímes tojások pedig készen várták a vendégeket a lányoknál.

Locsolkodás a Sóstói Múzeumfaluban (Fotó: Kohut Árpád)

Írásos emlékeinkből tudjuk, hogy a locsolkodás már a XVII. században jelen volt a húsvéti ünnepkör szokásai között, népszerűsége pedig azóta sem csökkent. Fiúk ezrei indulnak útnak ilyenkor, hogy a lányos házakhoz érve méltó módon, locsolóverssel köszönthessék az ott lakó hölgyeket, akik hímes tojással és finomabbnál finomabb fogásokkal várják a betérőket.


(Fotó: Farkas Fanni)

A megkérdezett nyíregyházi fiúk elárulták, a szódásszifon a kedvenc húsvéti kiegészítő, a verstanulás pedig kötelező. Ki rövidebb, ki hosszabb versikékkel készült az ünnepre, akadtak humorosabb mondókák is, de a legnagyobb népszerűségnek még mindig a klasszikus „Én kis kertész legény vagyok” örvend.

(Szerző: Farkas Fanni)

A nyíregyházi ifjak azt is elmondták, hogy a locsolkodás mellett a húsvéti finomságok miatt is szeretik ezt az ünnepet. Legtöbbjük rajong a sárga túróért, a főtt sonkáért és a fonott kalácsért. Ezeknek a specialitásoknak a lányok sem tudnak ellenállni.


Készültek a húsvéti tojások (Fotó: Farkas Fanni)

Noha az áruházak polcain ott vártak a csokoládétojások és -nyuszik, a legtöbb ifjú hölgy saját kezűleg készített díszes tojásokkal várta a locsolkodók seregét. A mintázótechnikák sora egyre inkább gyarapodni látszik, sokan gipszből, hungarocellből készült tojásokat használtak alapként, így még egyedibb darabok készülhettek. Vannak, akik egy kevésbé elterjedt, ám annál szebb szokást is felidéztek húsvéthétfőn: a fiúk hajnalfát állítottak a kiszemelt lány kerítéséhez, ezzel jelezve, hogy meg fogják látogatni a ház népét kölnijük kíséretében.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.