EUR: 323,34 Ft
CHF: 287,51 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Belföld

Így lepte el az áprilisi hó Magyarországot – fotók!

Hóesésre ébredt az ország szerdán. A szokatlan áprilisi időjárás fennakadásokat okozott a közlekedésben, áramkimaradásokat eredményezett és a rendőrséggel is kiszúrt.

Folytatódik a tél a tavaszban, egyes helyeken szerdán is lehet hóesés, havas eső – írtuk az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése alapján kedden. Arra azonban nem sokan számítottak, hogy nemcsak az ország magas pontjain például a Kékestetőn lesz havazás.


Kékestető, 2017. április 18.
Egy férfi csúszik a behavazott Kékestetőn 2017. április 18-án.
MTI Fotó: Komka Péter

 

Erre ne menjen Budapesten

A havazás miatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata késve, módosított vagy rövidített útvonalon közlekedik szerdán. A 60-as villamos és a Libegő nem jár.


Hó, havazás áprilisban
(Fotó: Sáfár Tibor)

A BKK Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint nem közlekedik a 60-as villamos, mert a Karthauzi utcában fa dőlt a felsővezetékre, és a havazás miatt autóbuszos pótlásra sincs lehetőség. A Libegő a havazás miatt nem üzemel.

Budapest, 2017. április 19.
Egy hóban elakadt autót tolnak Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Pótlóbusz közlekedik a 77-es troli teljes vonalán, mert a Szugló utcában a Miskolci utcánál egy kidőlt fa elszakította a felsővezetéket. A 63-as autóbusz a Villám utca és Nagykovácsi, Tisza István tér között nem közlekedik.

Budapest, 2017. április 19.
Havazás Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Szintén nem jár a 22-es, a 22A és a 222-as autóbusz a Kuruclesi út és az Országos Korányi Intézet között. A 21-es, a 21A és a 212-es autóbusz rövidített útvonalon a Széll Kálmán tértől, illetve a Boráros tértől a Szent Orbán térig közlekedik.

Budapest, 2017. április 19.
Havazás Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Csúszós utak, késő vonatok

A téliesre fordult időjárás miatt számos turistaút nem járható, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy a napokban ne menjenek a 300-400 méter fölötti erdőkbe. Lomniczi Gergely szóvivő az MTI-vel szerdán azt közölte: a hegyvidéki területeken a hóréteg nem olvad el. A hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák meghajlanak, további terhelés esetén kidőlhetnek, eltörhetnek. A balesetveszélyt a helyenként felerősödő szél is fokozza.
A Pilisi Parkerdő Zrt. azt kéri, hogy a túrázók és természetjárók a 300-400 méter fölötti erdőterületeket a napokban ne látogassák, a 300 méter alatti erdőkben pedig óvatosan közlekedjenek. A figyelmeztetés érvényes a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Gerecse és a Gödöllői-dombság turista- és erdei kerékpáros útjaira. Az erdőgazdaság webkamerákat üzemeltet a Pilis-tetőn, a Prédikálószéken és a Hármashatár-hegyen. A felvételeken látható a hegyekben uralkodó időjárás, így a kirándulók megalapozottabb döntést hozhatnak indulás előtt.

Salgótarján, 2017. április 19.
MTI Fotó: Komka Péter

Havazás miatt járhatatlanná vált a 24-es főút mátrai szakasza, az utat teljes szélességében lezárták – közölte szerdán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. Közölték, a lehullott hó miatt több tehergépjármű megcsúszott és keresztbe fordult az úttesten, és személyi sérüléssel járó baleset is történt. A rendőrök a csúszóssá vált útszakaszt teljes szélességében lezárták. A Gyöngyös felől közlekedőket a főút 7-es kilométerénél, a Pálosvörösmarti útra terelik, valamint Parádsasvár irányából a 18-as kilométernél, a galyatetői elágazónál korlátozzák a forgalmat. Noskó Zsolt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a közútkezelő átmenetileg lezárta a Mátrába vezető Nógrád megyei utakat is.

Felsővezeték-szakadás, illetve műszaki hiba miatt késnek a vonatok a miskolci és a szolnoki vasútvonalon szerda délelőtt – közölte a Mávinform az MTI-vel. A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon Gödöllő és Isaszeg között leszakadt a felsővezeték. A vonatok emiatt csak az egyik vágányon, váltakozó irányban közlekedhetnek, ami 20-30 perccel is növelheti a menetidőt. A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon egy műszaki hibás tehervonat akadályozza a vonatközlekedést Abony és Szolnok között. Ott is csak az egyik vágányt használhatják a szerelvények, a menetidő 15-20 perccel hosszabb.

Áramkimaradás 24 ezer háztartásban

Bács-Kiskun megyében harminc településen 24 ezer fogyasztási helyen van probléma az áramszolgáltatással – közölte az Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel szerda délelőtt. A rendőrség tájékoztatása szerint az áramkimaradás miatt “szünetel az átléptetés” a tompai közúti határátkelőhelyen.

Az OKF helyettes szóvivője elmondta: az áramszolgáltató folyamatosan dolgozik a helyreállításon.
A katasztrófavédelemhez éjfél óta mintegy negyven riasztás érkezett. Mostanáig kidőlt fákhoz, villanyvezetékekhez riasztották őket elsősorban Bács-Kiskun megye déli részében.

A helyettes szóvivő is felhívta a figyelmet, hogy a Dunántúlon több járásra már másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél veszélye miatt. Korábban az OKF közleményében kiemelte: megváltozott útviszonyokra is számítani kell. Az erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, és az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó zavarok lehetnek – írták.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az áramszolgáltatás kimaradása miatt ideiglenesen szünetel a tompai közúti határátkelőhelyen a forgalom. Feltehetően néhány órán belül ismét zavartalan lesz az átkelés. A személyautóval közlekedőket arra kérik, hogy válasszák a bácsalmási vagy a szegedi átkelőt – írta a rendőrség.

Felfüggeszttették a sebességellenőrzést

Az időjárási körülményekre tekintettel a rendőrség felfüggesztette a szerda reggel kezdődött 24 órás sebességellenőrzési akciót – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerda délelőtt az MTI-t.

Püspökladány, 2017. április 19.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Eredetileg szerda reggel 6 órától csütörtök reggel 6 óráig tartott volna az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) kezdeményezésére meghirdetett összeurópai ellenőrzés a magyar közutakon.
A 6 órakor kezdődött sebességellenőrzést – a Speedmarathont – viszont az időjárás miatt a rendőrség felfüggesztette. Arra kérik a közlekedőket, hogy az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, különösen azok vezessenek óvatosan, akik már nyári gumival közlekednek.

Az akciót egy későbbi időpontban tartják meg, amelyről előzetesen tájékoztatják az állampolgárokat – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó Cikkek