EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Külföld

Illegális migráns a stockholmi terrorista

A stockholmi gázolásos merénylet üzbegisztáni származású gyanúsítottja elutasított menedékkérő volt Svédországban, de a hatóságoknak hamis címet adott meg, ezért nem tudták őt kitoloncolni az országból – közölte vasárnap a svéd rendőrség.

A 39 éves férfi 2014-ben nyújtott be letelepedési kérelmet, amelyet 2016 júniusában elutasítottak, de ezt követően a svéd hatóságok nem tudták őt visszaküldeni Üzbegisztánba, mert nem tartózkodott az általa korábban megadott címen. Február végén a rendőrség már hivatalosan is körözte.


A rendőrségnek tudomása van arról, hogy a pénteki merénylet gyanúsítottja szélsőséges szervezetekkel, köztük az Iszlám Állammal szimpatizál – közölte Jonas Hysing rendőrfőkapitány Stockholmban. Az üzbég férfi nevét továbbra sem hozták nyilvánosságra.

A svéd ügyészség vasárnap egy újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a gázolásos támadással összefüggésben, de kilétéről nem közöltek részleteket. A rendőrség eddig már több mint 500 embert hallgatott ki az ügyben.

A svéd főváros központjában péntek délután egy teherautó nagy sebességgel egy sétálóutca járókelői közé hajtott, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. A tettes négy embert – egy brit, egy belga és két svéd állampolgárt – gázolt halálra, tizenötöt pedig megsebesített. Vasárnap még tíz sebesült volt kórházban, köztük egy kisgyerek. Négy sebesült állapota súlyos.

Kapcsolódó Cikkek