EUR: 322,91 Ft
CHF: 275,68 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Külföld

Illegális migráns gyilkolt Stockholmban

Elutasították menedékkérelmét és el kell hagynia az országot – ezt közölték a svéd hatóságok azzal az üzbég férfival, aki a gyanú szerint múlt pénteken Stockholmban megölt négy embert egy elkötött kamionnal.

A gyanú szerint a képen látható üzbég férfi volt az, aki gyalogosok közé hajtott (MTI/EPA/Svéd rendőrség)

Még 2014-ben adott be menekültkérelmet Svédországban az az üzbég férfi, akit a múlt pénteki, négy halálos áldozatot követelő teherautós gázolás elkövetésével gyanúsítanak – írta a Magyar Idők. A férfi menedékkérelmét két évvel később, tavaly nyáron utasították el. Ehhez képest csak fél évvel később, decemberben szólították fel, hogy négy héten belül hagyja el az országot, és csak februárban kezdték el keresni, amikor ezt mégsem tette meg.


Azonban hiába keresték a hatóságok, mert addigra felszívódott. Tehette mindezt úgy, hogy hivatalosan is elismerték: szerepelt a svéd biztonsági szolgálatok információs adatbázisában, igaz, csak „marginális szereplőként”. Ezek után nem meglepő, hogy még munkára is jelentkezhetett, pedig a rendőrség figyelte a 39 éves gyanúsítottat és ismerőseit, mert a gyanú szerint pénzt küldtek az Iszlám Államnak. Ezt ugyan nem tudták bizonyítani, így végül adócsalás miatt büntették meg őket, mert hamis takarítási számlákat állítottak ki.

A férfi végül pénteken elrabolt egy kamiont, végighajtott Stockholm egyik legforgalmasabb utcáján, ahol halálra gázolt négy embert. A kocsiba bombát rejtett, láthatóan sokkal több áldozatot akart szedni, de a szerkezet nem robbant fel.


– Át kell vészelnünk ezt. Az élet nem állhat meg. Mi itt, Svédországban nyílt társadalomban akarunk élni – közölte a terrorcselekményt követően Stefan Löfven belügyminiszter, akinek szavait a külügyminiszter, Margot Wallström is megerősítette: – Folytatjuk migrációs politikánkat, és továbbra is tiszteletben tartjuk a menedékjogot. Ez a terrorcselekmény nem rettent meg minket – nyilatkozta.

MTI/AP/Markus Schreiber

 

MTI/AP/Markus Schreiber

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Már nem viszket!

  A nap képe: Már nem viszket!

  Biztosan sokak számára ismerős az a pillanat, amikor oltári módon elkezd viszketni a hátunk egy olyan pontja, amit szinte lehetetlenség elérni. Ilyenkor jön az, hogy minden lehetséges módszert megragadva igyekszünk enyhíteni a viszkető érzésen akár egy ajtófélfához dörzsölve, vagy egy fakanállal a kezünket meghosszabbítva elérni testünk irritált részét.

 • Patkány vetett véget a táncelőadásnak

  Patkány vetett véget a táncelőadásnak

  Egy patkány okozta rövidzárlat miatt teljes sötétségbe borult szerda este az Adelaide-i Fesztiválközpont, két táncprodukciót, köztük a Csipkerózsika című balett utolsó előadását is félbeszakítva.

 • Járni sem bírt Juncker

  Járni sem bírt Juncker

  Ismét nagyot alkotott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Most a ,múltheti NATO-csúcson tűnt részegnek, sőt több ember kellett támogassa, mert járni is alig bírt.