EUR: 324,24 Ft
CHF: 278,77 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Életmód

Íme, itt van tíz tipp a szakmaválasztáshoz

Az OKJ-s szakma kiválasztása nem könnyű feladat, ma már az sem ritka, hogy diplomások is visszaülnek az iskolapadba szakmát tanulni. A SzakmaBLOG.hu praktikus tanácsokat ad a megfelelő OKJ-s képzés kiválasztásához.

A legnehezebb kérdés mindig a szakma megválasztása, hiszen nem könnyű megtalálni azt a hivatást, amit hosszú éveken át űzhetünk, élvezünk és még piaci kereslet is van rá. Az alábbi szempontok alapján érdemes mérlegelni:


 1. Milyen területek érdekelnek minket? Hiába van kereslet a boncmesteri végzettségre, ha kiráz a hideg egy ilyen szakmától.
 2. Mennyire van rá kereslet? A hiányszakmák listája megtalálható az interneten, a Magyar Közlönyben pedig megyénkénti bontásban teszik közzé évente a hiányszakmák nevét.
 3. Van-e már valamilyen szakmánk, diplománk? Fontos kérdés, hogy ehhez kapcsolódó képzést keresünk, vagy esetleg teljesen új karrierbe kezdenénk.
 4. Ha van olyan szakma, melyet biztosan szívesen csinálnánk, azt kell választani.
 5. Ha a szakot végre eldöntöttük, akkor jöhet a jó öreg Google, hogy összehasonlítsuk az iskolákat. A legtöbb szakmát több iskolában is oktatják, ezért érdemes megfontolni, melyik intézmény képzését választjuk.
 6. Ha spórolni szeretnénk, érdemes megnézni, hogy az életkorunk és az eddigi végezettségeink alapján milyen olcsóbb lehetőségeink vannak egy új szakma elsajátítására. Az állam jelenleg kettő OKJ-s végzettség megszerzését támogatja, de nem minden szakmát lehet ingyenesen választani.
 7. Több, piaci alapon működő iskola is kínál OKJ-s képzéseket, melyek jobban igazodnak a jelentkezők igényeihez. Az oktatás rugalmasabb időpontokban zajlik (akár hétvégén is), emellett olyan speciális képzéseket is indítanak, amelyeket nem támogat az állam, de a munkaerőpiacon nagy kereslet van rájuk. Ezekért a tanfolyamokért fizetni kell, azonban a legtöbb iskola biztosít részletfizetési lehetőséget.
 8. Ahogyan a diplománál sem mindegy, melyik egyetemen szerezzük meg, úgy az OKJ-s bizonyítvány esetében is fontos, hogy magas színvonalú képzőintézményt válasszunk. Bár az ár fontos tényező, nem feltétlenül a legolcsóbb tanfolyamot érdemes választani.
 9. Ha megtaláltuk a megfelelő iskolát, érdemes körbenézni személyesen is az intézményben, mielőtt beiratkoznánk.
 10. Az érdeklődés vagy az internetes jelentkezés után még meggondolhatjuk magunkat, egészen a hallgatói szerződés megkötéséig.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Jó befektetés a garázs

  Jó befektetés a garázs

  A lakáspiaci áremelkedés, a magyar autópiac jelentős bővülése, a parkolási díjak emelkedése és a parkolóhelyek szűkössége is hozzájárult a garázspiac átalakulásához.

 • Ez okozhatja a szemszárazságot!

  Ez okozhatja a szemszárazságot!

  Minden harmadik embert érinti a száraz szem betegség, idősebb korban pedig ennél is gyakoribb, főként a nők körében – mondta Dr. Németh János. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, és ez a funkció sérül ezen kórkép során. Nagyon sok minden okozhatja, például az, hogy nem megfelelő a könny összetétele vagy mennyisége, de lehet gyógyszerek mellékhatása, illetve környezeti tényezők hatása is.