2017. november 21., kedd
Olivér

Életmód

Indul a salátaszezon

Az alap a friss zöldség – /Profimedia,

Kr. e. 2700-ból,  az első piramisok építésének idejéből maradtak fenn salátareceptek. Babilon uralkodója, Belsazár lakomáin endíviából, zöld levelekből és fűszernövényekből készített salátát szolgáltak fel, a növényeket pedig a fáma szerint Szemiramisz függőkertjében termesztették.

A saláta történetének jelentős állomása volt a majonéz felfedezése 1756-ban. A francia udvarban a salátakeverés valóságos ceremónia keretében zajlott. Az igazán pikáns salátakreáció kiagyalója akár rangot is kaphatott. Egy múlt századi konyhalexikon már külön bekezdést szentelt a salátának: „A saláta bizsergesse, de ne égesse a nyelvet, csiklandozza, de ne csípje az ínyt, pezsdítse meg a gyomor működését, de ne ingerelje túlságosan.”


Salátát bármilyen zöldségből készíthetünk, variálhatjuk öntetekkel, és gyümölcsöt, húst is keverhetünk hozzá. Fogyaszthatjuk előételnek, főételnek és köretnek. Ismerkedjünk meg az idei salátaszezon néhány divatos hozzávalójával!

Retek


Tavasz elején az egyik legkedveltebb friss zöldség a retek. Több fajtáját ismerjük,de a legelterjedtebb a piros, a fehér és a fekete héjú. A legegyszerűbb vacsora, ha a retket nagyon apróra kockázzuk, enyhén sózzuk, majd egy pohár tejföllel vagy joghurttal felöntjük.

Profimedia, Panthermedia

Rukkola

A rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle. Nemcsak a leveleit, hanem a magját és az abból sajtolt olajat is felhasználhatjuk a konyhában. Almával jól párosítható. A rukkolára reszeljünk almát, sajtot, öntsük le egy kis olívával, tegyünk mellé bébiparadicsomot, és már kész is a könnyű reggeli.

Profimedia, Garden world images

Mizuna

A mizuna mustárspenót vagy sárkányfogó saláta néven is ismert, és bár kínai eredetű növény, mégis Japánban terjedt el igazán. Igazi immunerősítő csodaszer, gyakorlatilag bármilyen salátába illik, hiszen látványban elvész a többi zöld között, de ízben kiemelkedik közülük. Néhány gerezd fokhagymát pároljunk meg olajon, szórjunk mellé egy maréknyi mizunát, pároljuk össze, és kész is a laza köret.

 

További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek