2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Nyíregyháza

Internet Fiesta a könyvtárban

Idén 18. alkalommal rendezték meg az Internet Fiestát az Informatikai és Könyvtári Szövetség jóvoltából, amihez a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott. A szabolcsi megyeszékhely lakói számára március 22. és 29. között számos érdekes és informatív előadással készültek a szervezők.

– Az Internet Fiesta programsorozatban részt vevő könyvtárak olvasóinak hasznos tudnivalókkal, tanácsokkal segíthetnek az előadók, bemutathatnak érdekes ingyenes applikációkat. Az idősebbeket a közösségi oldalak bátrabb használatára buzdíthatják, hasznos tanácsokkal láthatják el a repülőjegy- és szállásfoglalással kapcsolatban. A könyvtárosok helytörténeti oldalak bemutatásával hívhatják fel a figyelmet településük szépségeire, rejtett kincseire, sőt egy-egy városban virtuális sétát is tehetünk – olvashatók a részletek a rendezvény hivatalos leírásában. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban sem volt ez másként, minden korosztályt bevontak az előadás-sorozatba.


Internet fiesta (Fotó: Kohut Árpád)

A fiataloknak videójáték-bajnoksággal kedveskedtek a szervezők, és a legsokszínűbb témákban hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Bemutatták a Prezit, a 3D-nyomtatást, az internetes szenvedélybetegségeket, a digitalizált utazást, a közösségi oldalak szociológiáját és az elektronikus könyvtárakat is. Ez utóbbiról Babosi László könyvtáros tartott érdekfeszítő prezentációt, amelynek keretében az interneten elérhető elektronikus könyvtárakkal és azok használatával ismerkedhettek meg a jelenlévők.

Internet fiesta (Fotó: Kohut Árpád)

– Fontosnak tartom ezt a témát, a fiatalság számára pedig kifejezetten, hiszen az internetes keresés lehetősége számos élethelyzetben megkönnyítheti a diákok, hallgatók kutatómunkáját. Sokan nem ismerik, melyek azok a felületek, ahol érdemes informálódni, és olykor a használatuk sem a legegyszerűbb. Szerencsére ez alkalommal is sok érdeklődőt sikerült elkalauzolni az elektronikus könyvtárak világába – árulta el a Lokál Extrának Babosi László, aki többek között a Digitális Helyismereti Archívummal is megismertette a jelenlévőket. A múltból ránk maradt források keltették fel leginkább a közönség figyelmét, így az Internet Fiesta után minden bizonnyal több látogatója lesz az archívumnak.


Internet fiesta (Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.