2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Nyíregyháza

Internet Fiesta a könyvtárban

Idén 18. alkalommal rendezték meg az Internet Fiestát az Informatikai és Könyvtári Szövetség jóvoltából, amihez a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott. A szabolcsi megyeszékhely lakói számára március 22. és 29. között számos érdekes és informatív előadással készültek a szervezők.

– Az Internet Fiesta programsorozatban részt vevő könyvtárak olvasóinak hasznos tudnivalókkal, tanácsokkal segíthetnek az előadók, bemutathatnak érdekes ingyenes applikációkat. Az idősebbeket a közösségi oldalak bátrabb használatára buzdíthatják, hasznos tanácsokkal láthatják el a repülőjegy- és szállásfoglalással kapcsolatban. A könyvtárosok helytörténeti oldalak bemutatásával hívhatják fel a figyelmet településük szépségeire, rejtett kincseire, sőt egy-egy városban virtuális sétát is tehetünk – olvashatók a részletek a rendezvény hivatalos leírásában. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban sem volt ez másként, minden korosztályt bevontak az előadás-sorozatba.


Internet fiesta (Fotó: Kohut Árpád)

A fiataloknak videójáték-bajnoksággal kedveskedtek a szervezők, és a legsokszínűbb témákban hallgathattak előadásokat az érdeklődők. Bemutatták a Prezit, a 3D-nyomtatást, az internetes szenvedélybetegségeket, a digitalizált utazást, a közösségi oldalak szociológiáját és az elektronikus könyvtárakat is. Ez utóbbiról Babosi László könyvtáros tartott érdekfeszítő prezentációt, amelynek keretében az interneten elérhető elektronikus könyvtárakkal és azok használatával ismerkedhettek meg a jelenlévők.

Internet fiesta (Fotó: Kohut Árpád)

– Fontosnak tartom ezt a témát, a fiatalság számára pedig kifejezetten, hiszen az internetes keresés lehetősége számos élethelyzetben megkönnyítheti a diákok, hallgatók kutatómunkáját. Sokan nem ismerik, melyek azok a felületek, ahol érdemes informálódni, és olykor a használatuk sem a legegyszerűbb. Szerencsére ez alkalommal is sok érdeklődőt sikerült elkalauzolni az elektronikus könyvtárak világába – árulta el a Lokál Extrának Babosi László, aki többek között a Digitális Helyismereti Archívummal is megismertette a jelenlévőket. A múltból ránk maradt források keltették fel leginkább a közönség figyelmét, így az Internet Fiesta után minden bizonnyal több látogatója lesz az archívumnak.


Internet fiesta (Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.