2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Szekszárd

Ismét 2012-es merlot lett a legjobb vörösbor Szekszárdon

A tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is egy 2012-es évjáratú merlot lett a legjobb vörösbor a Szekszárdi borvidéki borversenyen, ezúttal a Vesztergombi Pince Bodzási merlot-válogatása nyerte el a díjat.

A versenyen 184 bormintát bírált el a hatvantagú, borászokból, sommelier-kből, újságírókból álló zsűri. A borok között a legtöbb, 30 házasítás volt, emellett 23 merlot-t, 20 kékfrankost, 19 kadarkát és 18 bikavért neveztek a termelők. A nyolc bizottságban – a szekszárdi borászok mellett – olyan ismert termelők foglaltak helyet, mint a Hajós–Bajai borvidéket képviselő Koch Csaba, a Villányból érkezett Bock Valér és Gere Zsolt vagy Babiczki László (Mátrai borvidék), Frittmann Péter (Kunsági borvidék) és Lamport József, az egri Thummerer Pince főborásza. A bírálók között volt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid is.


– A győztes bort egy nyolctagú „csúcszsűri” választotta ki a verseny 22 legjobb, az adható 100-ból legalább 90 pontot elért bora közül – mondta Sebestyén Csaba, a szervezőbizottság tagja az MTI-nek. A bírálók között volt az elmúlt öt évben az Év bortermelője címet elnyert borász, a Szekszárdi borvidék, a Hegyközség és a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke. A csúcszsűri tagjai voltak: dr. Bodri István, Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Heimann Zoltán, Mészáros Pál, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc és Vida Péter.

Egy korábbi borász összejövetelen Vesztergombi Ferenc (jobbra) gratulált a legfrisebb év borászának, Mészáros Pálnak, a háttérben dr. Bodri István és Takler Ferenc
Fotó: Fazekas Zoltán

Vesztergombi Ferenc – aki 1993-ban volt az év bortermelője – elmondta: a díjazott bor legértékesebb, délnyugati fekvésű merlot-ültetvényükön termett, 2000-es telepítésű szőlőből készült. Kétéves, tölgyfahordós érlelés ellenére érezhető rajta a merlot bársonyossága, gyümölcsössége. A bor 2015-ben a VinAgorán aranyérmet, az országos borversenyen nagy aranyérmet kapott, a száz legjobb magyar bor közé választották, és ugyancsak 2015-ben a Prestige Reserve gyémántdíjában részesült.


A megméretésen díjat kap a legjobb bikavér, kékfrankos, kadarka, fehér bor, rozé és hordós bor is, díjazzák a legjobb fiatal borászt, valamint odaítélik a Város bora címet is. A Szekszárd város bora címért idén 12 pincészet 21 nedűje vetélkedett, ami Ács Rezső polgármester szerint jól mutatja az idén nyolcadik alkalommal kiosztásra kerülő elismerés rangját.

A borvidéki borverseny után csak a Legjobb vörösbor díj nyertesét hirdették ki, a többi egyelőre titok. Az elismeréseket a hagyományos szekszárdi Szent György-napi borünnepen, április 22-én adják át.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.