2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb XVIII.kerület

István bácsinál fellelhető a magyar történelem

Magyar történelem, irodalom és művészet képekben – A régmúlt matricás albuma címmel nyílt tablókiállítás múlt héten a Múzeumsarok kiállítóhelyen. A kiállítás júniusi végéig tekinthető meg.

A 92 esztendős Otruba István diákkorában, a negyvenes évek közepén kezdte gyűjteni a matricákat egy albumba, majd örömmel nyugtázta, hogy mind a 220 kép összegyűlt és tele lett az album. A kiállítás megnyitóján kiderült, hogy régen teljesen más marketinggel vették rá a gyerekeket vagy inkább a szülőket a vásárlásra.


Már hetvenöt évvel ezelőtt is volt matricás album
( Fotó: Sáfár Tibor)

A Szent István cikóriakávés dobozokhoz járt a matrica, amit ezzel a szöveggel hirdettek: „Ha édesanyátok háztartásában nem fogy annyi kávé, hogy ebből hamarosan tele lehetne ragasztani az albumot, forduljatok rokonaitokhoz, ismerőseitekhez és kérjétek meg, hogy vásároljanak a boltban Szent István cikóriát, és a képeket adják át nektek. Akinek több egyforma képe van, az cseréljen pajtásával.” István bácsi gyűjteményének különlegessége, hogy a mai divattal ellentétben – amikor rajzfilmfigurákat vagy sportolókat gyűjtenek – akkoriban a magyar történelem, irodalom nagy alakjairól kellett összegyűjteni matricákat. Tanító jellege is volt, hiszen rövid leírást is tartalmazott.

Júniusig látható a kiállítás
( Fotó: Sáfár Tibor)

A történelmünk nagy alakjai egy füzetben
( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek