EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb II.kerület III.kerület

Itt az ószeres – Fricinek szerelem a régiség!

Nem akármilyen Műintézet működik a Lajos utca 140. és a Perc utca 2. szám között, a két bejárattal rendelkező, műemléki védettségű épület alagsorában. Frigyesi József, alias Ószeres Frici 350 négyzetméteren berendezett birodalma, Buda legnagyobb régiségkereskedése varázslatos kincsek világába varázsolja a látogatót, ahol mindenféle múltbéli tárgyat, igazi kincseket találhatunk.

Frigyesi Józsefet még hatéves korában „keresztelte el” a tanító néni Fricinek. Azóta mindenki így hívja, és 20 éve már az Ószeres „vezetéknév” is elé került.


– Gyerekkoromban kocsmáros vagy régiségkereskedő akartam lenni. Végül az utóbbi vált valóra. A nagymamám mindig régiséget vett, ha volt egy kis pénz a háznál, azt azonnal erre költötte. Ez magával ragadott engem. A nagyi lett a példa – tudtuk meg Fricitől, hogy honnan ered a régiségek iránti vonzalma. – Világéletemben régiségekkel foglalkoztam, ebben gondolkodtam, ez egy életre szóló szerelem. Üzletszerűen 20 éve csinálom, nem volt kérdés, hogy Budán legyen a Műintézet, a XI. kerületben nőttem fel, a haverjaim óbudaiak voltak, a Dunának ennek a partján minden részt bejártam, ismerem a legjobb helyeket. Ma is azt szeretjük, ha nem kell átmenni a hídon, a Rózsadomb, a Hegyvidék, Óbuda, Újbuda bőségesen szolgál még régről származó kincsekkel.

Frici elmesélte, amikor először járt Óbudán, a 86-ossal jött át a Kosztolányi Dezső térről, és amikor leszállt a Kolosyn, az első, amit meglátott, Tiszeker Ottó órás cégtáblája volt. Ma már ez a tábla a Műintézetben van. A gyönyörű régi bútorok mellett számos retró tárgy is található itt a golfütőtől a szódásüvegen át a rézüstig, amelyben még mindig a legjobb tojáshabot lehet verni.


– A mi szakmánkban kialakul egy ragaszkodás a tárgyakhoz, fontos, hogy mi is és a látogatók is jól érezzék magukat a Műintézetben, még akkor is, ha csak nézelődni jönnek be hozzánk – mondta Ószeres Frici, aki elárulta, nem is annyira a vevőket, mint inkább az eladókat várja, és néha bizony előfordul, hogy csak nagy nehezen válik meg egy-egy szívéhez nőtt régi darabtól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.