EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

Japán rombolókkal gyakorlatozik az amerikai hadihajóraj

Két japán romboló kezdett közös hadgyakorlatot az észak-koreai partok felé tartó USS Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó vezette hadihajórajjal vasárnap – jelentette be a japán védelmi minisztérium.

A Szamidare és az Asikaga nevű hadihajók több napon keresztül tartanak majd kommunikációs és manőverezési gyakorlatot az atommeghajtású repülőgép-hordozóval és kíséretével a Csendes-óceán nyugati részén található Filippínó-tengeren.


Japán rombolók legutóbb márciusban folytattak közös hadgyakorlatot a Carl Vinsonnal a Kelet-kínai-tengeren.

Eközben feltételezések szerint Észak-Korea arra készül, hogy végrehajtsa hatodik nukleáris kísérleti robbantását. Emellett szakértők attól tartanak, hogy a koreai néphadsereg alapításának 85. évfordulója közeledtével a phenjani rezsim további kísérleti rakétakilövéseket jelenthet be.

Észak-Korea április 16-án, az országot alapító néhai Kim Ir Szen születésnapja után egy nappal sikertelen ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre. Phenjan a nemzetközi bírálatok és szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, és csak a tavalyi évben két kísérleti atomrobbantást, valamint mintegy 20 ballisztikusrakéta-kilövést hajtott végre.

Az amerikai haditengerészet harmadik flottája április 8-án jelentette be, hogy a négy hadihajóból álló Carl Vinson ütőegység a fenyegetések miatt Észak-Korea felé veszi az irányt.

Mike Pence amerikai alelnök szombaton Ausztráliában azt mondta: a hadihajóraj a hónap végéig megérkezik a Japán-tengerre.

Kapcsolódó Cikkek