EUR: 325,73 Ft
CHF: 279,81 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb XIX.kerület XX.kerület

József hatvan felett is hasít a vízen

Egész életét a víz közelében töltötte, és bár az edzősködéssel már felhagyott, hetente több alkalommal is feltűnik a csepeli parton, hogy edzésben maradjon. Búza József számára a jó kondi nemcsak azért fontos, hogy karbantartsa magát, komolyabb céljai vannak, újabb és újabb érmeket akar begyűjteni a következő világversenyeken.

Nincs lazaság, kemény felkészülés zajlik
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Újpesten nevelkedtem, és amióta megházasodtam, Kispesten élek, ennek már jó harminc éve. Megszerettem a környéket ez idő alatt – mondta lapunknak a Duna partján hétfő reggel Búza József tizenkétszeres szenior evezős-világbajnok. Egész élete a sportról szól, volt válogatott versenyző, edző, és 65 évesen sem hagyja el magát, hetente többször jár a Gubacsi híd lábánál lévő Csepel-evezőstelepre.


– Újpesten, focikapusként kezdtem a sportpályafutásomat, de a bátyám akkor már evezett, és a szüleim azt mondták, ne satnyuljak el, inkább menjek én is vele. Tizennégy évesen már a Honvédnál voltunk, és végül én lettem az eredményesebb.

Bár idehaza a kajak és a kenu a népszerűbb, mégis az evezést választotta.


– Minden porcikát megmozgat, én egyszerűen ezt szerettem meg. Tíz évig voltam válogatott, majd elvégeztem az edzőit és több klubot is irányítottam, de a női válogatottnál is dolgoztam. Ma már nem hiányzik ez a fajta munka, viszont a víz és az evezős közeg nélkül nem tudok meglenni. A sok edzőtáborból már elég volt, viszont maga a versenyzés hiányzott volna, de szerencsére vannak a mi korosztályunknak is versenyek, sőt Európa- és világbajnokságok is.

Itt pedig sikert sikerre halmoz, már egy tucat vb-címnél tart és gőzerővel készül az őszi, szlovéniai világbajnokságra.

Már csak a pincében fér el az éremkollekció
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Az első ilyen versenyem 1986-ban volt, Bledben a vb-n azonnal nyerni tudtam. Már nem is számolom, hol tartok pontosan, az érmek, kupák nagy része a pincében van – mondta nevetve. – Szeptemberben visszatérek az első sikereim színhelyére, megint Szlovéniában lesz a vb. Gyönyörű helyen van, nekem Luzern mellett Bled a kedvenc versenyhelyszínem.

Amint elmúlt a fagy, József azonnal vízre szállt
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.