2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros nem tűri a szabálytalan ipari működést

Bejelentésekben panaszolták a közelmúltban a Tisztviselőtelepen élők, hogy lakóhelyük környékén szúrós szagot érzékelnek. Ha a vizsgálat kimutatja, hogy valóban egy közeli üzem működik szabálytalanul, az önkormányzat lépni fog.

A közelmúltban több lakossági panasz érkezett a Józsefvárosi Önkormányzathoz a Tisztviselőtelepről és környékéről, amelyek szerint az ott élők erős, szúrós szagot éreznek. Sajtóhírekben felmerült, hogy ennek lehetséges forrása a közelben működő üzem tevékenységéhez kapcsolódik.


A Tisztviselőtelep lakói szúrós szagra panaszkodnak (Fotó: Máté Krisztián)

Az önkormányzat úgy tájékoztatott, minden, a város területén működő magánvállalkozástól elvárja a szabályos és környezethasználati, illetve más, szakhatósági engedélyüknek megfelelő működést a józsefvárosiak egészségbiztonságának megőrzése érdekében. Ennek megfelelően a hatóság a jegyző hatáskörébe tartozó minden ügyben rendszeresen végez ellenőrzéseket, megteszi a szükséges intézkedéseket és a szabályokat szigorúan betartatja.

Józsefváros jegyzője felhívja azonban a figyelmet, hogy a szóban forgó üzem működésével kapcsolatos hulladékgazdálkodási és környezethasználati engedélyezési eljárás lefolytatása, az engedély kiadása, valamint az engedélyezett működés vizsgálata nem tartozik az önkormányzat vagy a jegyző hatáskörébe, így nincs jogosultsága eljárni az ügyben, a helyzet felmérése az intézkedésre kijelölt hatóságok feladata. Egyebekben a környezethasználati engedélyezési eljárást a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya folytatja le, majd azt követően dönt a működést szabályozó egységes környezethasználati engedély kiadásáról. A jelenleg hatályos szabályozás szerint egyébként a jövőben már nem adható ki engedély veszélyes hulladék feldolgozására irányuló ipari tevékenységre a kerületben.


A konkrét üggyel kapcsolatban az önkormányzat tudomása szerint a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatósága és a Fővárosi Csatornázási Művek már végzett akkreditált helyszíni vizsgálatokat, a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitánysága pedig eljárást indított környezetkárosítás bűntett miatt – igazságügyi szakértő kirendelésére is sor került –, továbbá a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya is vizsgálódik. Az eljárások még folyamatban vannak.

Az önkormányzat a rendelkezésére álló minden eszközzel segíti a szóban forgó hatóságok munkáját, és amennyiben kiderül, hogy szabálytalanságok történtek a veszélyes hulladékok kezelése során, úgy kezdeményezni fogja az érintett üzem tevékenységének megtiltását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.