2018. március 20., kedd
Klaudia,

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros nem tűri a szabálytalan ipari működést

Bejelentésekben panaszolták a közelmúltban a Tisztviselőtelepen élők, hogy lakóhelyük környékén szúrós szagot érzékelnek. Ha a vizsgálat kimutatja, hogy valóban egy közeli üzem működik szabálytalanul, az önkormányzat lépni fog.

A közelmúltban több lakossági panasz érkezett a Józsefvárosi Önkormányzathoz a Tisztviselőtelepről és környékéről, amelyek szerint az ott élők erős, szúrós szagot éreznek. Sajtóhírekben felmerült, hogy ennek lehetséges forrása a közelben működő üzem tevékenységéhez kapcsolódik.


A Tisztviselőtelep lakói szúrós szagra panaszkodnak (Fotó: Máté Krisztián)

Az önkormányzat úgy tájékoztatott, minden, a város területén működő magánvállalkozástól elvárja a szabályos és környezethasználati, illetve más, szakhatósági engedélyüknek megfelelő működést a józsefvárosiak egészségbiztonságának megőrzése érdekében. Ennek megfelelően a hatóság a jegyző hatáskörébe tartozó minden ügyben rendszeresen végez ellenőrzéseket, megteszi a szükséges intézkedéseket és a szabályokat szigorúan betartatja.

Józsefváros jegyzője felhívja azonban a figyelmet, hogy a szóban forgó üzem működésével kapcsolatos hulladékgazdálkodási és környezethasználati engedélyezési eljárás lefolytatása, az engedély kiadása, valamint az engedélyezett működés vizsgálata nem tartozik az önkormányzat vagy a jegyző hatáskörébe, így nincs jogosultsága eljárni az ügyben, a helyzet felmérése az intézkedésre kijelölt hatóságok feladata. Egyebekben a környezethasználati engedélyezési eljárást a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya folytatja le, majd azt követően dönt a működést szabályozó egységes környezethasználati engedély kiadásáról. A jelenleg hatályos szabályozás szerint egyébként a jövőben már nem adható ki engedély veszélyes hulladék feldolgozására irányuló ipari tevékenységre a kerületben.


A konkrét üggyel kapcsolatban az önkormányzat tudomása szerint a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatósága és a Fővárosi Csatornázási Művek már végzett akkreditált helyszíni vizsgálatokat, a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitánysága pedig eljárást indított környezetkárosítás bűntett miatt – igazságügyi szakértő kirendelésére is sor került –, továbbá a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya is vizsgálódik. Az eljárások még folyamatban vannak.

Az önkormányzat a rendelkezésére álló minden eszközzel segíti a szóban forgó hatóságok munkáját, és amennyiben kiderül, hogy szabálytalanságok történtek a veszélyes hulladékok kezelése során, úgy kezdeményezni fogja az érintett üzem tevékenységének megtiltását.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.