EUR: 323,23 Ft
CHF: 282,81 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Érd

Kaktuszok és virágaik

A virágzó kaktuszokat elnézve elcsodálkozhatunk, milyen bölcs és előrelátó a természet, hogy a csodás pici, sérülékeny virágokat tüskék erdejével védi… Mert mi más lehetne a célja a sok kis hegyes lándzsának? Talán még az, hogy változatosságukkal gyönyörködtessenek.

Egy olyan kiállításnak, amilyet az elmúlt napokban az érdi művelődési központban láthattunk, feltehetően az az egyik erénye, hogy fölvillantja, milyen változatos formákban – mintegy 2000(!) faját ismerik – létezik az a növény, amelyet általánosságban kaktusznak nevezünk.


Tüskék között szinte világít a csodaszép virág

Akinek van az otthonában egy-két ilyen tüskés növény, feltehetően örömmel szemléli egy-egy kaktuszritkaság virágzását, a különböző fajú és korú kis pozsgás magoncok fejlődését. Közben pedig elgondolkozhat azon is: vajon miért is nem szeretik többen ezeket a rendkívül változatos, meghökkentő formájú, gyakran ijesztőnek ható, ám mégis szépséges növényeket? Ezeket a gondolatokat megoszthatjuk másokkal is, aztán egyszer csak rátalálunk arra, amit, vagy inkább akit és akiket kerestünk.

Talán ijesztő, de csak azért, mert túlságosan közel ment hozzá a fotós

Társakat találunk ott, ahol nem is gondoltuk. Majd még egyet és még kettőt. Őket sem értik meg mások, hogy mit is szeretnek azokban a „veszélyes”, tövises kaktuszokban. Majd a társakból idővel barátok lesznek, akik boldogan mesélik egymásnak, hogy melyik növényt  honnan kapták, vették vagy szerezték, hogyan nevelik. A növények neve mellé odakerül, hogy kitől származik, így  a növényszeretettel megáldott gyűjtők  nem vesznek el a múló emlékek homályában.


A kicsiknek is tetszettek az apró növények

A barátok csoportot alkotnak, összejárnak tapasztalatcserére, élménybeszámolóra,  segítik egymást, és felmerül a gondolat, hogy alakítani kellene egy kaktuszkört.

Az apró jellegzetességek megfigyeléséhez bizony közelről kell szemlélődni

Körülbelül így jöhetett létre ez a kaktuszkedvelő társaság, amelynek nevét az Érden élt kaktuszgyűjtő, az első országos egyesület első elnöke, Kern Péter adta. Szinte magától értetődően  megalakulhatott az Érdi  Kern Péter Kaktuszkör, az ÉKPK, csaknem pontosan tíz éve, 2007. november 16-án.

Az ÉKPK évről évre megrendezi ezt a bemutatót, és mindig kitesznek magukért, hiszen bátran állítható, hogy ebben a témakörben ez az ország legjelentősebb csoportja. A névadó, Kern Péter alapította az első kaktuszgyűjtő szakkört Csepelen 1964-ben, majd az országos szövetséget 1971-ben. Halálakor tízezer darabos gyűjteményt hagyott örökül, az érdi gyűjtők pedig mindent megtesznek, hogy az általuk nevelt, gyűjtött kaktuszokkal ápolják emlékét.

Sorba állított kicsik – a nagyok árnyékában Fotók: M. Nagy Péter

A Kern Péter Kaktuszkör idei kiállításán is több száz kaktuszfajjal ismerkedhettek meg az érdeklődők, ráadásul ápolási és gondozási tanácsokat is kaphattak a szakértő gyűjtőktől a rendezvényen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.