2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Érd

Kaktuszok és virágaik

A virágzó kaktuszokat elnézve elcsodálkozhatunk, milyen bölcs és előrelátó a természet, hogy a csodás pici, sérülékeny virágokat tüskék erdejével védi… Mert mi más lehetne a célja a sok kis hegyes lándzsának? Talán még az, hogy változatosságukkal gyönyörködtessenek.

Egy olyan kiállításnak, amilyet az elmúlt napokban az érdi művelődési központban láthattunk, feltehetően az az egyik erénye, hogy fölvillantja, milyen változatos formákban – mintegy 2000(!) faját ismerik – létezik az a növény, amelyet általánosságban kaktusznak nevezünk.


Tüskék között szinte világít a csodaszép virág

Akinek van az otthonában egy-két ilyen tüskés növény, feltehetően örömmel szemléli egy-egy kaktuszritkaság virágzását, a különböző fajú és korú kis pozsgás magoncok fejlődését. Közben pedig elgondolkozhat azon is: vajon miért is nem szeretik többen ezeket a rendkívül változatos, meghökkentő formájú, gyakran ijesztőnek ható, ám mégis szépséges növényeket? Ezeket a gondolatokat megoszthatjuk másokkal is, aztán egyszer csak rátalálunk arra, amit, vagy inkább akit és akiket kerestünk.

Talán ijesztő, de csak azért, mert túlságosan közel ment hozzá a fotós

Társakat találunk ott, ahol nem is gondoltuk. Majd még egyet és még kettőt. Őket sem értik meg mások, hogy mit is szeretnek azokban a „veszélyes”, tövises kaktuszokban. Majd a társakból idővel barátok lesznek, akik boldogan mesélik egymásnak, hogy melyik növényt  honnan kapták, vették vagy szerezték, hogyan nevelik. A növények neve mellé odakerül, hogy kitől származik, így  a növényszeretettel megáldott gyűjtők  nem vesznek el a múló emlékek homályában.


A kicsiknek is tetszettek az apró növények

A barátok csoportot alkotnak, összejárnak tapasztalatcserére, élménybeszámolóra,  segítik egymást, és felmerül a gondolat, hogy alakítani kellene egy kaktuszkört.

Az apró jellegzetességek megfigyeléséhez bizony közelről kell szemlélődni

Körülbelül így jöhetett létre ez a kaktuszkedvelő társaság, amelynek nevét az Érden élt kaktuszgyűjtő, az első országos egyesület első elnöke, Kern Péter adta. Szinte magától értetődően  megalakulhatott az Érdi  Kern Péter Kaktuszkör, az ÉKPK, csaknem pontosan tíz éve, 2007. november 16-án.

Az ÉKPK évről évre megrendezi ezt a bemutatót, és mindig kitesznek magukért, hiszen bátran állítható, hogy ebben a témakörben ez az ország legjelentősebb csoportja. A névadó, Kern Péter alapította az első kaktuszgyűjtő szakkört Csepelen 1964-ben, majd az országos szövetséget 1971-ben. Halálakor tízezer darabos gyűjteményt hagyott örökül, az érdi gyűjtők pedig mindent megtesznek, hogy az általuk nevelt, gyűjtött kaktuszokkal ápolják emlékét.

Sorba állított kicsik – a nagyok árnyékában Fotók: M. Nagy Péter

A Kern Péter Kaktuszkör idei kiállításán is több száz kaktuszfajjal ismerkedhettek meg az érdeklődők, ráadásul ápolási és gondozási tanácsokat is kaphattak a szakértő gyűjtőktől a rendezvényen.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.