EUR: 323,35 Ft
CHF: 276,21 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Érd

Kaktuszok és virágaik

A virágzó kaktuszokat elnézve elcsodálkozhatunk, milyen bölcs és előrelátó a természet, hogy a csodás pici, sérülékeny virágokat tüskék erdejével védi… Mert mi más lehetne a célja a sok kis hegyes lándzsának? Talán még az, hogy változatosságukkal gyönyörködtessenek.

Egy olyan kiállításnak, amilyet az elmúlt napokban az érdi művelődési központban láthattunk, feltehetően az az egyik erénye, hogy fölvillantja, milyen változatos formákban – mintegy 2000(!) faját ismerik – létezik az a növény, amelyet általánosságban kaktusznak nevezünk.


Tüskék között szinte világít a csodaszép virág

Akinek van az otthonában egy-két ilyen tüskés növény, feltehetően örömmel szemléli egy-egy kaktuszritkaság virágzását, a különböző fajú és korú kis pozsgás magoncok fejlődését. Közben pedig elgondolkozhat azon is: vajon miért is nem szeretik többen ezeket a rendkívül változatos, meghökkentő formájú, gyakran ijesztőnek ható, ám mégis szépséges növényeket? Ezeket a gondolatokat megoszthatjuk másokkal is, aztán egyszer csak rátalálunk arra, amit, vagy inkább akit és akiket kerestünk.

Talán ijesztő, de csak azért, mert túlságosan közel ment hozzá a fotós

Társakat találunk ott, ahol nem is gondoltuk. Majd még egyet és még kettőt. Őket sem értik meg mások, hogy mit is szeretnek azokban a „veszélyes”, tövises kaktuszokban. Majd a társakból idővel barátok lesznek, akik boldogan mesélik egymásnak, hogy melyik növényt  honnan kapták, vették vagy szerezték, hogyan nevelik. A növények neve mellé odakerül, hogy kitől származik, így  a növényszeretettel megáldott gyűjtők  nem vesznek el a múló emlékek homályában.


A kicsiknek is tetszettek az apró növények

A barátok csoportot alkotnak, összejárnak tapasztalatcserére, élménybeszámolóra,  segítik egymást, és felmerül a gondolat, hogy alakítani kellene egy kaktuszkört.

Az apró jellegzetességek megfigyeléséhez bizony közelről kell szemlélődni

Körülbelül így jöhetett létre ez a kaktuszkedvelő társaság, amelynek nevét az Érden élt kaktuszgyűjtő, az első országos egyesület első elnöke, Kern Péter adta. Szinte magától értetődően  megalakulhatott az Érdi  Kern Péter Kaktuszkör, az ÉKPK, csaknem pontosan tíz éve, 2007. november 16-án.

Az ÉKPK évről évre megrendezi ezt a bemutatót, és mindig kitesznek magukért, hiszen bátran állítható, hogy ebben a témakörben ez az ország legjelentősebb csoportja. A névadó, Kern Péter alapította az első kaktuszgyűjtő szakkört Csepelen 1964-ben, majd az országos szövetséget 1971-ben. Halálakor tízezer darabos gyűjteményt hagyott örökül, az érdi gyűjtők pedig mindent megtesznek, hogy az általuk nevelt, gyűjtött kaktuszokkal ápolják emlékét.

Sorba állított kicsik – a nagyok árnyékában Fotók: M. Nagy Péter

A Kern Péter Kaktuszkör idei kiállításán is több száz kaktuszfajjal ismerkedhettek meg az érdeklődők, ráadásul ápolási és gondozási tanácsokat is kaphattak a szakértő gyűjtőktől a rendezvényen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.