EUR: 317,56 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Extra

Kenti hercegné: Isteni gulyást tudok készíteni

Magyarországra látogatott az angol királyi család magyar származású tagja, Mihály brit királyi herceg felesége, Marie Christine von Reibnitz kenti hercegné. A Lokál Extrának adott interjújában a 72 éves előkelőség mesélt a férjével való megismerkedésről, írói munkájáról és arról, hogyan sikerült megőriznie magyar gyökereit a királyi udvarban.

Fotó: Mészáros Diána

Marie Christine édesapja báró Günther von Reibnitz, édesanyja Maria Anna Szapáry von Muraszombath grófnő, aki nemcsak nemesi származása miatt vált híressé, hanem sportkarrierje miatt is, aminek egy lábtörés vetett véget, ezért nem indulhatott a legendás 1936-os berlini olimpián.


– Anyukám szenvedélyesen magyarnak tartotta magát. Mindent imádott, a kultúrát, a szokásokat, az ételeket. Bécsben tanult történelmet, ahova magyarként jelentkezett, ugyanis akkoriban nagyon nőellenes volt a felsőoktatási rendszer, így sokkal egyszerűbb volt külföldi nőként bekerülnie az intézménybe. Történelmi közegben nőttünk föl: nagypapám, Szatmári Frigyes Szentpéterváron volt nagykövet, és az ő kellemetlen feladata volt, hogy 1914-ben bejelentse az I. világháború kitörését. Nagyon érdekes visszagondolni arra, hogy amikor kicsik voltunk, nálunk az volt a büntetés, ha rosszat csináltunk, hogy a sarokban kellett valamilyen történelmi könyvet olvasnunk – mesélte lapunknak Marie Christine von Reibnitz.

A tervek szerint Marie Christine szintén Bécsben tanult volna, azonban egy szerelmi csalódás után Londonba ment belsőépítészetet tanulni, amelyben igen sikeresnek számított. Azonban a hetvenes évek második felében, első félresikerült házassága után egy vadászaton megismerkedett II. Erzsébet királynő unokatestvérével, Kent hercegével, és teljesen megváltozott az élete.


– Nagyon sokat beszélgettünk a történelemről. Rögtön úgy éreztem, hogy Mihály a legviccesebb ember a földön, hatalmas boldogság volt, amikor nem sokkal később megkérte a kezemet. Csak egyetlen dolog árnyékolta be az örömömet: akkoriban nem nézték jó szemmel a családban, ha egy nő dolgozik. Nagyon boldogtalan voltam, amikor felhagytam a munkámmal, mert imádtam. Emlékszem, az édesanyámnak sírtam és kérdeztem tőle, hogy most mihez kezdjek? Mire ő: történelmet tanultál, miért nem írsz történelmi könyvet, regényeket? Így kezdődött az írói karrierem – idézte fel a történteket a hercegné, akinek azóta számos könyve jelent meg.

Fotó: Mészáros Diána

Egy osztrák kiadó ajánlotta neki, hogy olyan királynőkről írjon, akik távol a szülőföldjüktől, egy másik országban lettek sikeresek. A hercegné saját élményeiből is merít a történeteiben.

– Mindig próbáltam többdimenziósan ábrázolni ezeket a nőket, rengeteget kutattam utánuk, igyekeztem őket egyszerre drámaian és reálisan szemlélni – fűzte hozzá, majd azt is elárulta, hogy hogyan tudja őrizni magyar gyökereit az udvarban.

– Liszt nagy kedvence a családomnak, sokszor játsszuk a darabjait. Az édesanyám nem főzött túl sokszor, de mielőtt megházasodtam, bevitt magával a konyhába, hogy a magyar származású szakácsunk megtanítson erre-arra. Emlékszem, azt mondta a szakácskönyv fölött: Kislányom! Ha tudsz olvasni, akkor tudsz főzni is! Állítólag isteni gulyást tudok készíteni, pedig nem tartom magam egy nagy szakácsnak, de a családom azt hiszi, hogy istenien főzök – mesélte nevetve a hercegné.

A szerelmes királynő – Négy ország uralkodója

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a XV. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajos Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou-család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az orléans-i szűz vagy Agnès Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője. A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, amelyet a kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.

Kapcsolódó Cikkek