2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Veszprém

Képbe öntött balladák

Arany János születésének 200. évfordulójára emlékeznek a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol Udvardi Erzsébet festőművész balladaillusztrációiból nyílt kiállítás pénteken.

A 24 darabból álló képsorozatot az Eötvös Károly Megyei Könyvtár adta kölcsön a kiállítás erejéig a múzeumnak. Schreiber Márta, a könyvtár igazgatóhelyettese meg is említette a pénteki megnyitón, hogy az utóbbi időben – igen dicséretes módon – egyre látványosabb a veszprémi intézmények közötti együttműködés. Az Arany 200 kiállítás is bizonyítja, hogy az intézmények egymást erősítik: a szöveg és a kép kiegészíti egymást, Arany balladáit megtalálhatjuk a könyvtárban, Udvardi illusztrációit pedig megnézhetjük a múzeumban.


Fűzfa Balázs (Fotó: Domján Attila)

Fűzfa Balázs, az ELTE Savaria Egyetemi Központ docense Arany művészetét méltatta, különös tekintettel a balladáira. Mint mondta, Arany a szabadságharcot követő években a levegőben tapintható drámaisághoz keresett műfajt, ezért fordult a dalban elbeszélt tragédiához, a balladához. Korábban kedvelt műfajai, például az eposz már nem volt alkalmas arra, hogy kifejezze a kor szellemét, megörökítse az emberek közötti kommunikációs gesztusokat, hiszen az emberi létezés is bonyolultabbá vált.

Fotó: Domján Attila

Fűzfa szerint a kiállítás erősségét az adja, hogy míg a szövegek és a képek önállóan is értelmezhető értéket jelentenek, a kettő egymás mellé téve egy új, harmadik élményt teremt. Udvardi képei megragadják Arany balladáinak lényegét. A költőt méltatva elmondta: Arany a világirodalom legnagyobb alakjai közé tartozik, balladái minősége „olyan magasan van, hogy odáig föl sem látni”.


A 35 évvel ezelőtt készült képek június 25-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig tekinthetők meg a Laczkó Dezső Múzeumban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.