2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Veszprém

Képbe öntött balladák

Arany János születésének 200. évfordulójára emlékeznek a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol Udvardi Erzsébet festőművész balladaillusztrációiból nyílt kiállítás pénteken.

A 24 darabból álló képsorozatot az Eötvös Károly Megyei Könyvtár adta kölcsön a kiállítás erejéig a múzeumnak. Schreiber Márta, a könyvtár igazgatóhelyettese meg is említette a pénteki megnyitón, hogy az utóbbi időben – igen dicséretes módon – egyre látványosabb a veszprémi intézmények közötti együttműködés. Az Arany 200 kiállítás is bizonyítja, hogy az intézmények egymást erősítik: a szöveg és a kép kiegészíti egymást, Arany balladáit megtalálhatjuk a könyvtárban, Udvardi illusztrációit pedig megnézhetjük a múzeumban.


Fűzfa Balázs (Fotó: Domján Attila)

Fűzfa Balázs, az ELTE Savaria Egyetemi Központ docense Arany művészetét méltatta, különös tekintettel a balladáira. Mint mondta, Arany a szabadságharcot követő években a levegőben tapintható drámaisághoz keresett műfajt, ezért fordult a dalban elbeszélt tragédiához, a balladához. Korábban kedvelt műfajai, például az eposz már nem volt alkalmas arra, hogy kifejezze a kor szellemét, megörökítse az emberek közötti kommunikációs gesztusokat, hiszen az emberi létezés is bonyolultabbá vált.

Fotó: Domján Attila

Fűzfa szerint a kiállítás erősségét az adja, hogy míg a szövegek és a képek önállóan is értelmezhető értéket jelentenek, a kettő egymás mellé téve egy új, harmadik élményt teremt. Udvardi képei megragadják Arany balladáinak lényegét. A költőt méltatva elmondta: Arany a világirodalom legnagyobb alakjai közé tartozik, balladái minősége „olyan magasan van, hogy odáig föl sem látni”.


A 35 évvel ezelőtt készült képek június 25-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig tekinthetők meg a Laczkó Dezső Múzeumban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.