2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Ózd

Készült 1898-ban

Ózdon a városi múzeum udvarán áll egy gőzmozdony-matuzsálem, amely évtizedeken át Ózd és Somsálybánya között szállította a kibányászott szenet.

Nem maradt fenn dokumentáció a háromtengelyes, 12 atmoszférás kazánnal rendelkező vasúti jármű gyártási helyéről, így mindössze annyit lehet tudni, hogy 1923-ban teljes felújításon esett át az ózdi gyár közlekedési üzemében. A somsályi szárnyvonal építése 1900-ban kezdődött, a muzeális gőzös a bánya 1972-es bezárásáig ott szolgálta a borsodi ipart. Utána az ózdi szakmunkásképző udvarán lehetett látni, onnan került a múzeum területére a 9. PSZ jelű mozdony a szerkocsival.

Fotó: Lokál
Sikerült megmenteni a muzeális darabot

Fotó: Lokál
A városi múzeum udvarán áll a matuzsálem

Fotó: Lokál
Somsályi szenet szállított az ózdi kohászatba

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.