2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Pécs

Két pécsi az ország első sörbírája

A Beer Judge Certification Program keretében sikeres vizsgát tett Prágában két pécsi sörbíró, Apró Annamária és Kresák Gergely. A vizsga egyelőre a jéghegy csúcsát jelenti számukra, további terveik vannak sörös vonalon. A hazánk első két nemzetközi sörbírájával beszélgettünk.

– Eddig azt sem nagyon tudtuk, hogy létezik sörbíró, most pedig egy pécsi urat és hölgyet is ünnepelhetünk. Sok női bíró létezik?


– Apró Annamária: Valóban ritka a női sörbíró, a sörfőzés nehéz fizikai munka. A legtöbben házi sörfőzőként kezdik és utána lesznek bírók. Számomra lenyűgöző, hogy nagyon egyszerű alapanyagokból, vízből, malátából, komlóból és élesztőből gyakorlatilag végtelen ízvariáció létrehozható. Egy-egy pohár sör mögött mindig ott van egy történet: ez lehet maga a történelem, mint a bambergi füstös sörnél; a Rauchbier mintegy 600 éve úgy keletkezett, hogy leégett a malátaraktár, a füstölt malátát viszont nem akarták kidobni, füstös sört főztek belőle, amelyből azóta klasszikus ital lett. Engem elsősorban ezek a történetek érdekelnek, vagyis hogy mit mit mesél a sör.

Annamária és Gergő a két első magyar sörbíró

Annamária és Gergő a két első magyar sörbíró (jobbról) Fotó: Apró Annamária

 

Apró Annamária főállásban a Rátgéber Akadémián dolgozik, mellette doktorandusz pszichológiából.

– Lelkes sörivóként Prágáig kellett mennetek, hogy ezt a címet megszerezzétek. Miből állt a vizsga? 
– Kresák Gergely: Európában nagyon kevés vizsga van, és nagyon limitáltak a férőhelyek, ezért szerencsénk volt, hogy viszonylag közel, Prágában tudtunk vizsgázni a Beer Judge Certification Program keretében. Talán a legnehezebb része az, hogy az íztesztnél egydecis sörmintából komplex elemzést kell írni angolul, a már korábban elsajátított szaknyelven, 15 perc alatt egymás után hatszor.


Ittak, írtak, ittak, írtak, méghozzá angol szaknyelven

Ittak, írtak, ittak, írtak, méghozzá angol szaknyelven Fotó: Apró Annamária

 

Nem lehet kiköpni az italt, mivel a keserű ízt a nyelvgyöknél érzi a kóstoló.

– Mi volt a célotok ezzel a címmel?
– Úgy gondoljuk, hogy az ipari méretektől eltérő ételeket, italokat még mindig nem ismerik elegen, rájuk fér a népszerűsítés. A házi sörfőzés ebből a szempontból is különleges, mivel egy kis gyakorlással mindenki kinevelheti a rá leginkább jellemző ízvilágot. Mostanában kevés ember állít elő saját akaratából, saját ízlés és tudás alapján olyasmit, amit örömmel megoszthat másokkal is. A saját kezűleg készített sör ilyen. Valójában ezt az érzést és az ehhez kapcsolódó gondolatot szeretnénk népszerűsíteni.

Pécs a vidéki városok közül talán a legjobb a kézművessör frontján: a Művésszel, korábban az Egylettel, illetve a most nyíló Bazárral, valamint a Karavellával kifejezetten széles a hazai és külföldi craftsör-kínálat a városban, a Kisüzem pedig a kiváló itthoni sörpalettája mellett alapanyaggal látja el a házi sörfőzőket – mondják a sörbírák.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.