EUR: 311,04 Ft
CHF: 265,78 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Hódmezővásárhely

Kétméteres germán harcost találtak a régészek

A régészek nem mindennapi leletet találtak a 47-es északi elkerülő út építése közben végzett régészeti munkálatok során. A Móra Ferenc Múzeum régészei egy nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírjára bukkantak.

A szervizút mellett – amelyen jelenleg a közlekedés zajlik Hódmezővásárhely és Szentes között az építkezés miatt – egy római kori temetőt tártak fel a szakemberek. Az Alföldön a rómaiak idejében – a II., III. és IV. században – keleti, szarmata népesség telepedett le, ők használták temetkezésre a területet.


A régészeti munkálatok folyamatosan zajlanak a 47-es északi elkerülőjének építése közben.

A most napvilágra került sír érdekessége, hogy az elhunyt egy germán harcos volt, aki feltehetőleg kiszakadt a maga közösségéből és ezen a környéken illeszkedett be. Germánok éltek Magyarország területén, de sokkal északabbra, a Duna-kanyar környékén.

Vásárhelyen fogják a nagyközönség elé tárni a leleteket.

További érdekesség, hogy germán származása ellenére szarmata szokások szerint temették el az elhunytat. Ez azt jelenti, hogy csontvázas módszerrel hantolták el, azaz nem hamvasztották. Továbbá kisebb-nagyobb tárgyakat is helyeztek el mellette, ezek közül néhány megmaradt darab most újra napvilágot látott. A fosztogatás ellenére találtak ezüstérmét, vaslándzsát és a harcos vaspajzsának maradványait is.


A régészek szerint a sírhelyet a temetés után kirabolták és az értékesebb személyes tárgyakat elvitték. A rablók feltehetően tudták, hogy mit tartalmaz a sír, ugyanis célirányosan, csak a mellkasi részt – ahova az értékes tárgyakat helyezték – bolygatták meg.

Több mint kétméteres lehetett a harcos

A megtalált csontok alapján több mint kétméteres, robusztus alkatú lehetett a harcos. Az életkorát pontosan a további vizsgálatok alapján tudják megállapítani az antropológusok. Mivel a leletet Hódmezővásárhely területén találták, így a fotózás, rajzolás és restaurálás után a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban fogják kiállítani.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.