EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Hódmezővásárhely

Kétméteres germán harcost találtak a régészek

A régészek nem mindennapi leletet találtak a 47-es északi elkerülő út építése közben végzett régészeti munkálatok során. A Móra Ferenc Múzeum régészei egy nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírjára bukkantak.

A szervizút mellett – amelyen jelenleg a közlekedés zajlik Hódmezővásárhely és Szentes között az építkezés miatt – egy római kori temetőt tártak fel a szakemberek. Az Alföldön a rómaiak idejében – a II., III. és IV. században – keleti, szarmata népesség telepedett le, ők használták temetkezésre a területet.


A régészeti munkálatok folyamatosan zajlanak a 47-es északi elkerülőjének építése közben.

A most napvilágra került sír érdekessége, hogy az elhunyt egy germán harcos volt, aki feltehetőleg kiszakadt a maga közösségéből és ezen a környéken illeszkedett be. Germánok éltek Magyarország területén, de sokkal északabbra, a Duna-kanyar környékén.

Vásárhelyen fogják a nagyközönség elé tárni a leleteket.

További érdekesség, hogy germán származása ellenére szarmata szokások szerint temették el az elhunytat. Ez azt jelenti, hogy csontvázas módszerrel hantolták el, azaz nem hamvasztották. Továbbá kisebb-nagyobb tárgyakat is helyeztek el mellette, ezek közül néhány megmaradt darab most újra napvilágot látott. A fosztogatás ellenére találtak ezüstérmét, vaslándzsát és a harcos vaspajzsának maradványait is.


A régészek szerint a sírhelyet a temetés után kirabolták és az értékesebb személyes tárgyakat elvitték. A rablók feltehetően tudták, hogy mit tartalmaz a sír, ugyanis célirányosan, csak a mellkasi részt – ahova az értékes tárgyakat helyezték – bolygatták meg.

Több mint kétméteres lehetett a harcos

A megtalált csontok alapján több mint kétméteres, robusztus alkatú lehetett a harcos. Az életkorát pontosan a további vizsgálatok alapján tudják megállapítani az antropológusok. Mivel a leletet Hódmezővásárhely területén találták, így a fotózás, rajzolás és restaurálás után a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban fogják kiállítani.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.