EUR: 322,03 Ft
CHF: 285,11 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Szolnok

Kétszáz denevérodút helyeznek ki

Egyedülálló denevérmentő akció kezdődik Szolnokon: az egyik iskola tanműhelyében már készülnek a mesterséges odúk. A kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya rendelte meg az új „otthonokat”, amelyeket iskolák és lakóépületek környezetében helyeznek ki.

A becslések szerint Szolnokon mintegy 3500 vagy annál is több denevér él. Tisza, Zagyva, Holt-Tisza: Szolnok a vizek városa. Így aztán repülő rovarból sincs hiány, tehát a bőregerek bőven találnak táplálékot. Ezek a hasznos kis állatok évente tonnányi rovart fogyasztanak el, köztük ellenségeinket, a szúnyogokat is. A gond a lakhatással van… Az ember, bármilyen furcsa, kialakított egy már ismert típusú élőhelyet, az úgynevezett sziklás erdőt. A panelházak tele vannak repedésekkel, hézagokkal, kiszögellésekkel, tényleg sziklához hasonlítanak. A lakótelepek zöldterületeit pedig fákkal ültették be, így tényleg úgy néznek ki és főleg úgy funkcionálnak, mint egy sziklákkal tarkított liget vagy erdő. Itt aztán két repülő élőlény is otthonra talált: a sarlós fecske és a denevér. A résekben boldogan tanyáznak, ám a panelszigetelési program megpecsételi sorsukat: a szigetelt, teljesen sík falak eltakarják eddigi lakhelyüket, így elveszítik otthonukat. Ezért van szükség a mesterséges odúkra.


Forrás: mme.hu

Dr. Nemes Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vezetője elmondta: a program során a legyártott 200 odút az iskolák fogják megkapni, az odajáró diákoknak oktatás keretében magyarázzák el a szakemberek, hogy miért van fontos szerepük a denevéreknek, és miért jó, ha köztünk élnek. Az iskolák a diákokkal együtt nyilatkozatban vállalnak felelősséget az ingyenesen kapott odúkért, valamint azért, hogy kihelyezik őket, majd az odúval kapcsolatos történéseket, tapasztalataikat dokumentálják, és feltöltik a hamarosan elkészülő internetes oldalra. Ezen túlmenően legalább három évig gondoskodniuk kell az odúról és annak minimális karbantartásáról is.

– A hazánkban élő 28 denevérfajból 20 megtalálható a Közép-Tisza-Vidéki Tájvédelmi Körzetben, és ebből 15 valószínűsíthető Szolnokon, ami a kedvező adottságainknak köszönhető – mondta Dobrosi Dénes denevérszakértő. A legtöbb denevér a természetben előforduló odúk mellett az emberi környezetet is megkedvelte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.