2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Kettős mérce a Soros-civileknél

Nem járt eredménnyel a Magyar Hírlap igyekezete, hogy válaszokat kapjanak kérdéseikre, ugyanis sikertelenül igényeltek adatokat az átláthatóságot elváró szervezeteknél.

Hiába fordultunk közérdekűadat-igényléssel a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezethez, Szabó Máté szakmai igazgató, bár elismerte, a TASZ közhasznú egyesület, tudatta, szerinte rájuk nem vonatkozik az információs jogról és az információszabadságról szóló 2011-es törvény általunk hivatkozott passzusa” – írja a Magyar Hírlap.


A lap szerette volna megtudni a szervezet munkáját segítő tanácsadók nevét, javadalmazásuk és költségtérítésük összegét, érdeklődtünk, milyen befektetésben, esetleg értékpapírban tartják a szervezeti vagyont, hány pályázaton vettek részt, és mekkora támogatásban részesültek.

Arra is választ vártak, hogy kik voltak a győztes pályázóik, s mekkora összeget ítéltek meg számukra.


Korábban a Fővárosi Ítélőtábla a Varju László DK-s képviselő által a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány ellen szintén adatigénylés céljából indított eljárásban hozott ítéletében – amely a Kúrián folytatódik majd –nemrég arra jutott, hogy bár a társaságiadó- (tao-)törvény által kapott támogatás nem tekinthető közpénznek, mivel az alperes „egyéb közfeladatot ellátó szervnek” minősül, a működésére vonatkozó adatok mégis közérdekűek. Alapító okirata szerint ugyanis az alapítvány elősegíti az egészséges életmód és szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtését, ezzel az állami közfeladatok végzésében közvetlenül részt vesz, tehát közhasznú feladatai tekintetében a „köz érdekében eljáró, egyéb közfeladatot ellátó szervnek” minősül. A táblabíróság ezzel indokolta, hogy az alapítványnak ki kellene adnia a Varju által kért adatokat a taotámogatások felhasználásáról. Hasonló magyarázattal jutott arra a bíróság a teljes átláthatóságot szorgalmazó Transparency International által indított perben, hogy a minisztériumoknak is közölniük kell, mely szervezetek mikor és mely támogatóktól pontosan mekkora összegű taoforrásban részesültek – részletezi az előzményeket a Magyar Hírlap, ami szerint a TASZ az alapító okiratában rögzített és vállalt tevékenységével, így alapvető jogok védelmével és az esélyegyenlőség elősegítésével szintén közvetlenül részt vesz az állami közfeladatok végzésében, tehát közhasznú feladatai tekintetében ugyancsak a „köz érdekében eljáró, egyéb közfeladatot ellátó szervnek” minősül, a fentebb hivatkozott infotörvény alapján a tevékenységgel kapcsolatos közérdekű adatokat köteles lenne kiadni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Balliberális párttá vált a Jobbik

  Balliberális párttá vált a Jobbik

  Páros lábbal szállt bele Gyöngyösi Mártonba, volt pártja elnök-helyettesébe és az őt védő Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterbe Volner János, a Jobbikból a Mi Hazánk Mozgalomba igazolt képviselő.

 • 23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  Vélhetően 23-24 százalékkal bővült az építőipar teljesítménye 2018-ban az előző év azonos időszakához képest – kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az építőipar novemberi teljesítményéről kedden kiadott jelentést.

 • Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Természetkárosítás miatt jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság kedden azt a négy cseh állampolgárt, aki 2017 szeptemberében fokozottan védett szikibagolylepkékre vadászott a biharsági tájvédelmi körzetben – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.