2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Kiakadtak a pestiek a várost megbénító tüntetőkre – Fotók!

A Hősök terére rendezett tüntetést szerda kora este a Civilizáció nevű csoport. Igaz sokak megdöbbenésére kiderült: a Greenpeace nevű környezetvédő szervezet kérte a területfoglalási-engedélyt a Soros-egyetem mellett kiálló demonstrációra. Bár a téren még békések voltak a résztvevők, az esemény végén átvonultak a fél városon. Ebből azonban már kezd elegük lenni a pestieknek.

Budapesten mostanában így is nagy dugók vannak, de mostanában még az itt ott felbukkanó tüntetők is akadályozzák a forgalmat. De kezdjük az elején!


A liberálisok aktuális napi tüntetése szerdán délután a Hősök terén kezdődött. Azért vonultak az utcára a Soros-egyetem hívei, mert szerintük elfogadhatatlan az, hogy a kormány regisztrációra kötelezné azokat a civil szervezeteket, amelyek évi 7,2 millió forintnál több támogatást kapnak külföldről. Szerintük ezzel a tudás és a gondolat szabadságát támadják. (Egyébként hasonló – a magyarénál sokkalta szigorúbb – szabályozás van az Egyesült Államokban is.) A szervezők tájékoztatása szerint, több mint száz civil szervezet jelezte csatlakozását, és támogatását, azonban így is a jelenlévőket kérték, hogy aki teheti felajánlásokkal hozzájárulhat az esemény költségeihez. Hivatalosan egyébként a Civilizáció nevű csoport szervezte az eseményt, de csakhamar kiderült: a területfoglalási engedélyt a Ripost információi szerint a Greenpeace nevű környezetvédelmi szervezet adta be a rendőrségnek. – Eddig azt hihette a világ, hogy a Greenpeace egészséges élelmiszerekért, megújuló energiáért, pusztuló állatfajokért, s nem direkt módon ellenzéki politikát folytatva tevékenykedik – írta a lap.

Fotó: Mészáros Diána

A demonstráció körülbelül másfél órát tartott. A műsor körülbelül hét óra magasságában ért véget, ám a tömeg, úgy gondolta, hogy nekik nem volt elég ennyi a tünciből, így elindultak az Andrássy úton. Bár a Hősök terén még békések voltak, ahogy az esemény véget ért és a menet elindult rögtön előkerültek a megafonok és a kormány ellenes rigmusok, sokan pedig Budapest felgyújtásáról fantáziáltak: „Aláírtad János, égni fog a város!”.


Fotó: Mészáros Diána

 

A tömeg egy része ezután a Fidesz Lendvay utcai székházához vonult, itt dulakodtak a rendőrökkel. Más csoportok az Oktogon irányába indultak. Azonban mikor odaértek többen tovább indultak a Nyugati irányába. A tömegnek fogalma sem volt, hogy merre lenne érdemes menni, így a teljes tanácstalanság miatt, egy részük a Kossuth térre vonult a parlamenthez, míg mások a Deák tér felé vették az irányt. Az “oktogoniak” egyik szervezője az ATV kameráinak kis is fejtette: nem érti társait, hiszen “az Oktogon volt megbeszélve”. A széthúzás tehát máris megvan a tüntetők közt, akik a fentiek alapján még azt sem tudják eldönteni, hogy hol tiltakozzanak.

Fotó: Mészáros Diána

A parlament előtt azonban ismét előjöttek a hétvégi jelenetek. Az első sorokban állók folyamatosan a sorfalat álló rendőröket próbálták provokálni, bár dobálás most nem volt.

Fotó: Mészáros Diána

Eközben az ide-oda vonulgató tüntetők miatt le kellett zárni a Nagykörutat, a 4-es, 6-os villamos sem járt. Legutóbb a foci Eb-n láthattunk hasonlót, de akkor Dzsudzsákék sikerének egy ország örült. A mostani lezárásnak egyáltalán nem volt meg a nyáron tapasztalt euforikus hangulata. A villamosokról kényszerből leszálló emberek több esetben nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a magukat szabadságharcosnak képzelő tömeg tagjait. A körútra merőleges kisutcákban is hatalmas kocsisorok gyűltek össze. Hangos dudaszóval fejezve ki nemtetszésüket.

Fotó: Mészáros Diána

Úgy tűnik a pestieknek kezd elegük lenni az egészből

A BKK csütörtökön közösségi oldalán azt írta, hogy a forgalom csak korán reggel, 5 órakor állt helyre a körúton.

Kapcsolódó Cikkek