EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Belföld

Kiderült: Gyurcsányék a Soros-egyetem érdekét nézve hoztak törvényt

Az Origo írta meg, miszerint még 2005-ben Gyurcsány Ferenctől és Magyar Bálinttól kérte egy személyes hangvételű levélben a milliárdos Soros György, hogy úgy szabályozzák a hazai felsőoktatást, hogy az minél jobb legyen az általa alapított egyetemeknek.

A levél jó bizonyíték arra, hogy Soros milyen nagy informális befolyással bírt a hazai döntéshozatalra a korábbi szociálliberális kormány idején. A kért segítséget természetesen megkapta, így Soros 2005 márciusában 15 éves akkreditációt nyert az általa alapított Közép-európai Egyetem. A közbenjárást az üzletember egy személyes hangvételű levélben meg is köszönte Gyurcsány Ferencnek és Magyar Bálintnak, aki akkor SZDSZ-es oktatási miniszter volt. A levélből egyértelműen kiderül, hogy a Soros-egyetem alapítója szerint mindez nem történhetett volna meg Magyar személyes hozzájárulása nélkül.


Soros György arról is írt, hogy szeretné, ha a korábbi lex CEU nem veszítené el hatályát, és az akkor életbe lépő új felsőoktatási törvénnyel együtt hatályban maradna. Soros ebben is a liberális oktatási miniszter segítségét kérte.

A multimilliárdos-tőzsdespekuláns arra is kérte Magyart, hogy a CEU preambulumában mindenképpen maradjon meg a magyar és amerikai fenntartóra való utalás.  Soros György szívélyes levelében arra is kitért, hogy egyik kollégája, Terták Ádám az akkori miniszterelnök (Gyurcsány Ferenc) informális támogatását is kérni fogja, hogy az általa javasolt dolgok mindenképpen legyenek benne a törvényben.


Ez a levél is jól bizonyítja, hogy Sorosnak komoly befolyása van. A milliárdos keze a sajtón és a politikai elemző intézeteken keresztül a felsőoktatáson át a pártokig is elér.

Soros-levél Gyurcsány Ferencnek és Magyar Bálintnak /Fotó: Origo

Braun Róbert szerint egyébként a CEU megszüntetése legitim lépés, továbbá fenntarthatatlannak nevezte a Soros György által alapított egyetemet az MSZP volt országgyűlési képviselőjelöltje, Gyurcsány Ferenc egykori stratégiai főtanácsadója legfrissebb publicisztikájában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

    Felértékelődött a polgárőrség tevékenysége

    Felértékelődött a polgárőrség szerepe abban, hogy “gyermekeink és unokáink időszakában” is fennmaradjon az a nyugalom és biztonság, ami napjainkban Magyarországot jellemi – fejtette ki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szombaton az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pécsi közgyűlésén.

  • Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

    Az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás

    Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra – közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII.