EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Életmód

Kikaptunk a Japánoktól

Egyik szemünk sír, a másik nevet: az új Suzuki Swift, amelyik hosszú idő után először nem a „mi autónk”, minden eddigi elődjénél jobbnak ígérkezik. Jó hír, hiszen várhatón versenyképes árú, dinamikus kisautó érkezhet a piacra, azt meg fogjuk fel autóipari evolúciónak, hogy az újra japán Swift rávert a miénkre.

Már a külseje is izgalmasra sikeredett a Suzuki Swift 2017-es modelljének, amely nyomokban szinte a klasszikus formatervezésű kisautók világát idézi. Hogy mire gondolunk? A Minire, amely klasszikus formáját megőrizte és az évtizedek során kölcsönadta jegyeit a nagyobb rétegeket elérő versenytársaknak. Az új Swift alacsonyabb és rövidebb lett, ettől mérete még kompaktabbá vált, úgy, hogy mégsem vesztett sokat a belső tér kényelméből. Olyannyira nem, hogy a csomagtartója 265 literesre nőtt, amelyet több mint duplájára (579 liter) lehet növelni a hátsó ülések ledöntésével.


Ráadásul ez a kissé „sűrű” forma tovább növelte az előző generációs Swift által már hozott fiatalos, lendületes menetdinamikát, és mert a kocsi 120 kilóval könnyebb elődjénél, az üzemanyag-fogyasztása is alacsonyabb. Elsőre két benzinmotor közül lehet majd választani. Az egyik már ismerős lehet: az egyliteres Boosterjet motor bizonyított a Balenóban, az 1,2 literes Dualjet pedig a tesztek szerint gazdaságosabb, mint a korábbi izmosabb erőforrás.

És hogy miket nem tesznek manapság egy Swiftbe! Nemrégiben bemutattuk az Ignis két szemmel (kamerák) figyelő féksegédjét, amelyet itt továbbfejlesztettek: egy kamera és egy radar dolgozik együtt a közlekedésbiztonságért. Sőt: az új Swift kormányrezegtetéssel figyelmeztet az önkéntelen sávelhagyásra, de 60 kilométeres sebesség felett még a sávon belüli kóválygáskor is hangjelzést ad.


Műszaki adatok:

1,0 literes Dualjet motor

Hengerek száma: 4

Teljesítmény: 90 LE

Maximális forgatónyomaték: 120 Nm (4400 fordulat/percnél)

Össztömeg: 840 kg

Gyorsulás (0–100 km/órára): 11,9 mp

Végsebesség: 180 km/óra

1,2 literes Boosterjet motor

Hengerek száma: 3

Teljesítmény: 120 LE

Maximális forgatónyomaték: 170 Nm (2800 fordulat/percnél)

Össztömeg: 840 kg

Gyorsulás (0–100 km/órára): 10,6 mp.

Végsebesség: 195 km/óra

Kapcsolódó Cikkek