2019. február 22., péntek
Gerzson

Külföld

Kínai állami lap figyelmeztette Phenjant: hagyja abba nukleáris tevékenységét

Észak-Koreának minden nukleáris és rakétatevékenységet abba kellene hagynia “saját biztonsága érdekében” – figyelmeztette a hadikommunista phenjani vezetést szerdán a Global Times című, angol nyelvű, kínai állami lap.

Az újság, amelyet a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapja ad ki, azt írta: Washington világossá teszi, hogy nem szándékozik “együttélni” az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Koreával. A Global Times szerint Phenjan első kísérleti atomrobbantása óta nem volt olyan nagy a katonai konfliktus kockázata a Koreai-félszigeten, mint most.


“Washington nem csak dagad a büszkeségtől és az arroganciától a szíriai rakétatámadásokat követően, de Donald Trump (elnök) igyekezni fog azt a benyomást kelteni, hogy állja a szavát” – hívta fel a figyelmet a kínai lap.

“Az Egyesült Államok elszánja magát, hogy megakadályozza a további észak-koreai kísérleti atomrobbantásokat. Nem tervez együttélni egy atomfegyverekkel rendelkező Észak-Koreával” – húzta alá a Global Times.


A lap konkrét kínai fenyegetést is megfogalmazott Phenjannak: újabb nukleáris kísérlet esetén Kína támogatni fogja újabb, “példátlanul szigorú” szankciók elfogadását Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, így korlátozhatják a kőolajszállításokat is a hadikommunista diktatúrának. Kína az elzárkózó diktatúra legfontosabb, szinte egyetlen kereskedelmi partnere.

Szombaton Észak-Korea az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóját ünnepli. Az ilyen alkalmakat a diktatúra előszeretettel ünnepli erőfitogtatással, atomrobbantással vagy rakétakísérletekkel.

Donald Trump amerikai elnök nemrég úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea “keresi a bajt”, és az Egyesült Államok akár Peking segítsége nélkül is kész “megoldani a problémát”. Kedden elindult a térségbe gyakorlatozni az amerikai haditengerészet Carl Vinson repülőgép-hordozója és kísérőhajói. Japán források elmondták: a szigetország tengeri erői is csatlakozhatnak az amerikai gyakorlathoz. Phenjan kedden az amerikai provokáció legkisebb jelére is atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat.

Kapcsolódó Cikkek