EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb VI.kerület

Kisebb forgalom, több esemény

Legyen alkalmas a Jókai tér arra, hogy több közösségi eseménynek adjon helyet – ez az önkormányzati szándék derül ki a 2016 végén beadott TÉR_KÖZ pályázatból, amelynek támogatásáról április 5-én döntött a közgyűlés.

Terézváros: Hangulatosabb tereket álmodnak a belvárosi kerületek önkormányzatai a saját területükre, olyanokat, amelyek elsősorban a gyalogos és kerékpáros közlekedést, valamint a közösségi események szervezését segítik. Ez derül ki a 2016 végén beadott TÉR_KÖZ pályázatok leírásaiból. A Fővárosi Közgyűlés április 5-én döntött arról, hogy melyiket milyen mértékben kívánja támogatni.


A díszgyep csökkentésével nagyobb találkozási teret alakítanak ki (Fotó: Máté Krisztián)

A belvárosi projektek közül teljes támogatást élvez a Jókai tér megújítása. A terület évtizedek óta ad helyet szabadtéri rendezvényeknek: korábban könyvfesztiválok, a Kolibri Színház fesztiváljai várták itt a közönséget, de rendszeresen rendeznek vásárokat, szabadtéri kiállításokat, találkozókat, színházi és zenés eseményeket. A vendéglátóegységekkel körülvett tér eleve népszerű átvonulási terület és találkozási pont, ezért ráfér az átalakítás. A projektben átláthatóbb térszerkezetet terveznek, gyalogostengelyt alakítanak ki, valamint a szobor körüli díszgyep csökkentésével növelik a találkozási teret. Lesz eseménytér színpaddal, cserélik az elavult utcabútorokat, szintbe hozzák az úttestet a járdával, és forgalomcsillapításra is kell számítani.

Belváros-Lipótváros: A belvárosban változás lesz a Podmaniczky téren is. Mivel a metrófelújításhoz kapcsolódóan eleve átalakításokat kell végezni az Arany János utcai megálló környékén, észszerű most szépíteni a környezetet. A trolimegállót áthelyezik a Bajcsy-Zsilinszky útra, a szökőkutat átalakítják, újragondolják a zöldterületet, biciklibarát találkozóhelyet alakítanak ki, amelyhez biciklitároló is épül, és megteremtik a rendezvények lebonyolításához szükséges infrastruktúrát.


Erzsébetváros: A VII. kerületben a Kisdiófa utca 4. szám alatti közösségi kertet fejlesztik tovább: zöldfallal burkolják a térre néző tűzfalat, kicserélik a kerítést, átalakítják a melléképületet és környezetét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.