EUR: 325,71 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Szeged

Kiss-Rigó László: Krisztus feltámadása mutatja, hogy az élet győztesei vagyunk

A húsvétról beszélgettünk Kiss-Rigó László megyés püspökkel. Az egyházi vezető beszélt az ünnep múltjáról, a népszokások eredetéről. Nem lát kivetnivalót abban sem, hogy akár nem keresztények vagy hitüket nem gyakorlók is kulturális programokat szervezzenek az esemény köré.

Az idén április 16-án ünneplik a nyugati kereszténység követői Krisztus feltámadását a keresztre feszítés után. A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, napjainkig jelentős szerepet tölt be.


– Pál apostol mondta azt, hogy szerencsétlen, szánalomra méltó pojácák lennénk mi, hívő emberek, ha Krisztus nem támadt volna fel – fogalmazott Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke a Lokál Extra Szegednek.

Habár a húsvét lényege változatlan maradt, az eltelt évszázadok során rengeteg változáson ment át megünneplése. A püspök rámutatott, hogy a vasárnap is azért vált ünnepnappá, mert ekkor emlékeztek meg minden héten Krisztus feltámadásáról, napjainkban viszont a többség évente egyszer idézi fel a Megváltó halálát és feltámadását – hasonlóan, mint a világiaknál a születésnapot, névnapot. Sokan nem tudják, jegyezte meg Kiss-Rigó László, a locsolkodás is abból fakad, hogy az ókorban csak a húsvéti vigílián, azaz a húsvétot megelőző éjszaka lehetett a csatlakozni kívánó felnőtteknek megkeresztelkedni. A szentelt vízzel történő meghintés mindenkit emlékeztet a megkeresztelésére. Ahogy a tojásban élet rejlik, úgy fakad élet Krisztus sírjából is


Biztos reményt nyerni

Az élet győztese Krisztus, s bennünket is az élet győztesévé tesz, ha hozzá csatlakozunk. Lehet, hogy az ő útját követve, sok nehézség árán haladunk előre, de ez már egy biztos reményt ad számunkra – ezt a húsvéti üzenetet kívánja közvetíteni lapunk hasábjain a szegedieknek a megyés püspök.

Ha a boltok polcait nézzük, rengeteg csokoládényulat, csokoládétojást látunk már az ünnep előtt hetekkel, mintha fontosabbá válna a kereskedelmi haszonszerzés, mint korábban. Az egyházi vezető szerint azonban nem feltétlenül baj, ha nem mindenki az egyház értelmezését követi. – Nincs abban semmi kivetnivaló, ha azok is ünnepelnek keresztény ünnepeket, vagy kulturális hagyományokat építenek fel a húsvétra, akik nem is tudják, miről szólnak ezek a napok, nem is keresztények vagy nem tudatosan azok. Az a fő kérdés, hogy aki tudatos Krisztus-hívőnek tartja magát, tisztában van-e az ünnep lényegével – vélekedett Kiss-Rigó László.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.