2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szombathely

Kneipp-módszerrel az óvodásokért

Szombathely néhány óvodájában alkalmazzák már a Kneipp-módszer egyes elemeit, de a közgyűlés döntésének köszönhetően hamarosan minden gyermek megismerkedhet vele.

A hidroterápia, a gyógynövények használata, a helyes étrend, a mozgás és a belső egyensúly megteremtése az öt alappillére a Sebastian Kneipp által kidolgozott módszernek. A cél egy egészségtudatosabb generáció nevelése.


Száraztaposó a Weöres Sándor Óvodában Fotó: CSG

Gyakorlott mozdulatokkal lépkednek a Weöres Sándor Óvoda nagycsoportosai a különböző nagyságú és keménységű anyagokon: tobozok, kisebb-nagyobb faágak, apró kavics, fű és falevél is nyomja, masszírozza a meztelen talpukat. Ez jó hatással van a vérkeringésre, erősíti az érfalakat.

Jó hatással van a vérkeringésre Fotó: CSG

Később a saját fűszernövénykertjükben nevelt hajtásokból készült teát isznak a gyerekek: a kellemes ízű citromfű a kelendőbb, de jól ismerik már például a kamilla jótékony hatását is. Rendszeresen gyakorolnak, így illatáról felismerik a fahéjat, levendulát és az egyéb fűszernövényeket.


Szívesen isznak gyógyteát a gyerekek Fotó: CSG

– A szülők egyre többször cserélik a szörpöt vízre vagy teára, és szerencsére most már a gyümölcs is bekerül a nassolnivalók mellé a hátizsákba egy kirándulás során – mondja Kondics Judit óvodavezető. Az intézmény dolgozói sokat tesznek azért, hogy egészségtudatos gyermekeket neveljenek, régóta használják a Kneipp-módszer egyes elemeit is. Hozzáteszi: fontosnak tartják azt is, hogy a gyermekek minél több időt töltsenek a szabad levegőn, és mindig nagy hangsúlyt fektetnek a zöld ünnepekre: a többi közt a Víz világnapjára és a Föld napjára.

A gyakorlott orrok már illat alapján felismerik a gyógynövényeket Fotó: CSG

Akárcsak az itteni óvodapedagógusok, a Kőrösi és a Donászy Magda Óvoda nevelői is elvégeztek egy tanfolyamot, amelyen elsajátították a Sebastian Kneipp német katolikus pap által a XIX. században kidolgozott módszer alapjait. Ennek öt alappillére a hidroterápia, a gyógynövények alkalmazása, a helyes étrend, a mozgás és a belső egyensúly megteremtése rendterápiával.  A szakemberek szerint mindez jól beilleszthető az óvodai programokba, segítségével egészségtudatosabbak, egészségesebbek lehetnek a gyermekek.

Ágoston Hajnalkához hasonlóan több óvodapedagógus elvégzett már egy tanfolyamot a Kneipp-módszerről Fotó: CSG

A Magyarországi Kneipp Szövetség számos nemzetközi EU-s projektben részt vett már, ezeknek köszönhetően a vasi hegyháton több Kneipp-objektum is épült. Egy újabb pályázatnak köszönhetően a jövőben Szombathely valamennyi óvodájában alkalmazhatják az egységesített Kneipp-módszert. A közgyűlés tagjai egyhangúlag döntöttek arról, hogy a város biztosítja az ehhez szükséges önrészt. A cél, hogy a kicsik szinte játszva tanulják meg az egészséges és természetes életmódot, amelyre alapozva nemcsak önmagukért, de embertársaikért és a természetért is felelősséget vállaló felnőttek lesznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.