2018. február 23., péntek
Alfréd

Extra

Kongói vadőr is van a Goldman-díj idei nyertesei között

Kongói vadőr, guatemalai indián földjogi aktivista és egy szénbányával szemben a farmját védelmező nyolcvanéves ausztrál is van az idei Goldman-díj, a világ legtekintélyesebb környezetvédelmi elismerésének hat kitüntetettje között.

A fejenként 175 ezer dolláros (50 millió forintos) pénzjutalommal járó Goldman-díjat az illegális olajfúrások ellen küzdő kongói vadőr, Rodrigue Katembo, a guatemalai kekcsi (q’eqchi) indiánok földjeiért küzdő Rodrigo Tot és a családi gazdaságát egy erőszakosan terjeszkedő szénbánya ellen védelmező ausztrál Wendy Bowman, egy toxikus hulladékot kibocsátó gyárral szembeszegülő szlovéniai biogazdálkodó, Uros Macerl, egy indiai bányászatellenes aktivista, Prafulla Samantara és a Mark!Lopez néven ismert Los Angeles-i közösségszervező is megkapta idén.


A díjazottak névsorát hétfőn San Franciscóban hozták nyilvánosságra. A szervezők lerótták tiszteletüket két korábbi kitüntetett előtt, akiket meggyilkoltak a közelmúltban aktivista tevékenységük miatt. Januárban a 2005-ben díjazott mexikói Isidro Baldenegrót, tavaly pedig egy 2015-ös díjazottat, Berta Caceres hondurasi indiánt lőtték le.

“Jól tükrözi ezeknek a fenyegetett környezetvédőknek a példája, hogy mi folyik jelenleg a világban. Célpontba kerültek a nagy hatalommal és befolyással bírók érdekei ellen küzdő aktivisták” – mondta el Lorrae Rominger, a zöld Nobel-díjként is emlegetett Goldman-díj ügyvezető igazgatója.


A díjat odaítélő bizottság keresi a módját, hogyan lehetne megvédeni a díjazottakat, hogy tovább folytathassák kampányaikat – fűzte hozzá az igazgató.

A brit központú Global Witness kampánycsoport adatai szerint 2015-ben hetente több mint három környezetvédelmi és földjogi aktivistát öltek meg, míg egy évvel korábban heti két ilyen haláleset történt.

A Goldman környezetvédelmi díjat 1990-ben alapította Richard N. Goldman, egy San Franciscó-i biztosítótársaság tulajdonosa feleségével, a helyi, spontán módon szerveződött (grassroots) környezetvédelmi mozgalmak elismerésére és támogatására. A díjat minden évben hat földrajzi régió – Afrika, Ázsia, Európa, kis szigetországok, Észak-Amerika, valamint Dél- és Közép-Amerika – egy-egy jelentős, e téren aktív személyiségének ítélik oda.

A Goldman-díjnak magyar kitüntetettje is volt már: 1990-ben Vargha János biológus, a Duna-kör szervezője volt az egyik díjazott.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így nézett ki a szülés után Katherine Heigl

    Így nézett ki a szülés után Katherine Heigl

    Megmutatta terhesség utáni bikinis testét Katherine Heigl. A színésznő az első képet pár héttel, a másodikat egy évvel, az utolsót 14 hónappal kisfia, Joshua születése után készítette, ezzel is szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy gyerekvállalás után is lehet bomba alakja egy anyukának.

  • Apja tiltotta el a házasságtól Britney-t

    Apja tiltotta el a házasságtól Britney-t

    A popsztár két és fél éve van együtt testépítő kedvesével, Sammel. Lapunk nem rég számolt be arról, hogy a pár közös gyermekvállaláson gondolkozik, ám most kiderült: a házasság is tervben van.