2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Kósa: Timmermans elkötelezett a migráció mellett

Az európai bizottsági tagok közül személyesen Frans Timmermans az egyik legelkötelezettebb a migrációs ügy mellett, Soros Györgyöt pedig korábban az egyik legjobb barátjának nevezte – mondta a Fidesz frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos arra reagált, hogy a brüsszeli bizottság alelnöke szerdán közölte: a testület fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Frans Timmermansnak az az álláspontja, hogy a migrációt nem megállítani kell, hanem “hadd jöjjenek a migránsok Európába” – fogalmazott Kósa Lajos.


A Fidesz-frakció vezetője nyílt titoknak nevezte, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament baloldali része teljes mellszélességgel a migráció támogatása, ösztönzése mellett van. A magyar kormánynak és a Fidesz-frakciónak ezzel szöges ellentétben az az álláspontja, hogy be kell tartani az EU jogszabályait, a nemzetközi egyezményeket, amelyek világosan kimondják: egy menekültnek az első biztonságos országban kell menedékjogi kérelmet beterjesztenie és megvárnia az elbírálását – fejtette ki.

Kijelentette: Magyarország a déli határainak védelmével – és ezzel az illegális bevándorlás megakadályozásával – a schengeni egyezménynek tesz eleget.


“Ez a migráció, amellyel szembenézünk, veszélyezteti a kultúránkat, a biztonságunkat, és hosszú távon az európai normákat, civilizációs hagyományokat kezdheti ki” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy az Európába érkezők többsége nem menekült, hanem gazdasági okokból akar idejönni.

A frakcióvezető szerint a magyar kormányt érő támadások mindegyike – bár “a legkülönbözőbb köntösben jelentkeznek” – végső soron a migrációs konfliktusra vezethető vissza, Magyarország ugyanis rámutatott: megvédhetők a határok, a dublini és a schengeni egyezmény pedig betartható.

Az említett különféle támadásokra példaként hozta a felsőoktatási törvény módosításának kérdését, amellyel kapcsolatban jelezte: egy olyan jogszabálynál vetette fel Frans Timmermans az európai szabályoknak való megfelelést, amelyet az alapszerződés sem uniós, hanem nemzeti hatáskörbe sorol. Közölte ugyanakkor, hogy Magyarország kész a párbeszédre.     Fontosnak nevezte viszont az európai bizottsági alelnök nyilatkozatának azon részét, amely szerint az uniós alapértékek nincsenek veszélyben Magyarországon.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szánalmasan kevesen tüntettek

  Szánalmasan kevesen tüntettek

  Nagyobb volt a füstje, mint a lángja a szombatra meghirdetett ellenzéki demonstrációsorozatnak, amelynek az volt a célja, hogy leállítsák az országot.

 • Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Óriási volt az érdeklődés a Corvin mozi székei iránt, ugyanis péntek délelőtt 10 és 12 óra között hatalmas tömeg állt sorba, hogy az 1000 forintos régi moziszékekből legalább egyet hazavihessen.

 • A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A magyar emberek 60 százaléka szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.