EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Belföld

Kövér: Vietnam kiemelt partnere Magyarország a déli-nyitás politikájának

Vietnam az egyik kiemelt partnere a kormány déli-nyitás politikájának – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a magyar-vietnami jogalkotási fórumon kedden, Budapesten.

Kövér László az Országházban rendezett szemináriumon azt mondta, Vietnam dinamikus gazdasági fejlődésével az ázsiai térség nemzetközi politikai és gazdasági folyamataiban mind fontosabb szerepet játszik.


Az Országgyűlés elnöke arról beszélt, hogy 2015 novemberi hivatalos látogatása során személyesen is meggyőződött az ország gyors növekedéséről, a széleskörű modernizációs törekvések eredményeiről, valamint találkozott Magyarországon tanult, magyarul beszélő vietnamiakkal, akik – meggyőződése szerint – az együttműködési területek életben tartásának és folyamatos megújításának zálogai lehetnek.

Nem véletlen tehát az sem, hogy az újraindított Stipendium Hungaricum nemzetközi ösztöndíjprogramban is Vietnam volt az egyik első partnere Magyarországnak – fűzte hozzá.


Kövér László úgy fogalmazott, Magyarország és Vietnam 67 éves múltra visszatekintő államközi kapcsolatát a baráti légkör, a sokoldalú együttműködés és a rendszeres, magasszintű találkozók jellemezték.

A kapcsolatok minden tekintetben folyamatosan erősödtek, de az elmúlt években a korábbiaknál is szorosabb, kiterjedtebb együttműködés alakult ki, amelynek fejlesztése iránt közös a két ország elköteleződése – tette hozzá.

Az elnök úgy vélte, a parlamentek közötti kapcsolatok fontos kiegészítői a kormányközi együttműködésnek.

Kövér László azt hangoztatta, hogy a 2008-ban aláírt parlamenti együttműködési megállapodás alapján örömmel szervezték meg az első parlamenti szemináriumot, amelynek témája törvényalkotási eljárás, a versenyképesség és gazdaságfejlesztés érdekében hozott adó- és munkajogi szabályok, valamint az innováció és kutatásfejlesztés szabályozása.

Nguyen Thi Kim Ngan, a vietnami nemzetgyűlés elnöke elmondta, több mint 30 éve indult el Vietnam megújulási és integrálódási folyamata, amelynek rendkívül fontos része a törvényhozási tevékenység.

Vietnam ezért szeretne ezen a téren tapasztalatokat szerezni a külföldi partnerektől, így Magyarországtól is. Magyarország ugyanis sikerese integrálódott az Európai Unióba (EU), sok kihívást leküzdött, amikor az EU nehéz helyzetben volt, és sok tapasztalattal rendelkezik a törvényhozás és a jogalkotás terén – mondta a vietnami nemzetgyűlés elnöke.

Bíznak benne, hogy a szeminárium egy új mérföldkő lehet a vietnami-magyar együttműködés fejlődésében – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.