EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Közleményekben fenyegetőzik, de békét akar Phenjan

A Koreai-Ázsiai-Csendes-óceáni Békebizottság szóvivője a napokban nyilatkozatot adott ki a koreai-félsziget környékén kialakult nemzetközi konfliktus kapcsán. Közleményében tudatta: komolyan veszik a helyzetet, amelyben – Phenjan álláspontja szerint – az Egyesült Államok katonailag fenyegeti a térséget, és nukleáris zsarolást követ el.

A közleményben az is áll, hogy „miután az USA kivonult Szíriából, hatalmas stratégiai eszközöket vezetett be a Koreai félszigeten. Pence, az USA alelnöke nemrég Dél-Koreában tárgyalt, ahol megfenyegette a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot (KNDK)”.


Phenjan úgy ítéli meg, hogy nem Észak-Korea, hanem az Egyesült Államok és a vele szövetséges Dél-Korea fenyegeti a stabilitást a térségben provokációjukkal, fenyegetéseikkel.

A Békebizottság észak-koreai szóvivője továbbá közölte, hogy a KNDK egy békeszerető szocialista állam, amely mindenki másnál jobban szereti és értékeli a békét, ugyanakkor nem fél a háborútól.


Az észak-koreai hadsereg és lakosság nem zár ki semmilyen lehetőséget arra, hogy megvédjék a békét a régióban. Szerinte az ország állampolgárai is amellett foglalnak állást, hogy végső esetben nukleáris elrettentésre is sor kerülhet, amennyiben csak ezzel védhetik meg az ország szuverenitását. De a legfontosabb – hangsúlyozta a szóvivő – a béke fenntartása.

foto: EPA

Időközben a KNDK Külügyminisztériumának szóvivője is megszólalt az ügyben.

  • A helyzet a Koreai-félszigeten és a régióban rendkívül veszélyes fázisba ért az Egyesült Államok nukleáris háborús provokációja miatt – fogalmazott. – A KNDK azonban megvédi szuverenitását és létfontosságú jogait, mert a megfélemlítés és a zsarolás nem ijesztheti meg az országot. A világ tanúja lesz ez alkalommal annak, hogy elmúltak már azok a napok, amikor az Egyesült Államok kényszerítette akaratát más országokra.

A külügyminisztériumi szóvivője is leszögezte, hogy országa nem fél a háborútól, bár a békés megoldás híve. Figyelmeztetett arra is, hogy a KNDK olyan hadipotenciállal bír, amellyel képes elhárítani az USA esetleges támadását, főként, mert atommal is rendelkezik.

A közlemények egymást érik ezekben a napokban Phenjanban. A Kimilsungista-Kimjongilista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának szóvivője is kiadott egy nyilatkozatot. E szerint a koreai fiatalok is amellett foglalnak állást, hogy Kim Dzson Un és a kormány határozottan lépjen fel az USA és a szerintük bábkormány által irányított Dél-Korea ellen.

A harcias közleményben szerepel az is, hogy „az észak-koreai fiatalság ötmillió nukleáris bombával pusztítaná el az ördögök csoportját, amennyiben megpróbálják megtámadni országukat”.

Vonszan, 2017. április 26.
Az észak-koreai állami televízió, a KRT felvételéről készült képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető részt vesz az észak-koreai hadsereg fennállásának 85. évfordulója alkalmából tartott harcászati bemutatón Vonszanban 2017. április 26-án. (MTI/AP/KRT)

És ezzel nincs vége. A Szövetségi Általános Szakszervezetek Központi Bizottságának szóvivője is reagált. Természetesen szintén felszólította az USA-t, hogy fejezze be a háborús hisztériát a KNDK ellen. Továbbá az USA súlyosan téved, ha azt hiszi, megingathatja Észak-Korea társadalmi-politikai berendezkedését elszigeteléssel, blokáddal, szankciókkal vagy háborús fenyegetéssel.

„ A KNDK-ban tapasztalható jólétet és önállóságot az ország népek önmagának köszönheti” – áll a a dokumentumban.

Nem lesz meglepő most már, de a koreai mezőgazdasági munkások Unió Központi Bizottságának szóvivője is közleményt adott ki. Ebben arra mutatott rá, hogy el fogják pusztítani az agresszorokat, ha muszáj lesz. Ugyancsak figyelmeztetett arra, hog az Egyesült Államok és Dél-Korea fenyegeti a békét és a biztonságot a térségben, nem Kim Dzsong Un, viszont készek harcolni a provokátorok ellen.

A KNDK „biztos a győzelmében, mert olyan nukleáris ereje van, amellyel elpusztíthatja ellenfeleit”.

A KNDK hírügynöksége még egy női szervezet közleményét is kiadta. A Koreai Szocialista Nőegylet szintén elítéli „az amerikai imperialistákat és az árulókat Dél-Koreában”. A nők abban is biztosak, hogy ha háborúra kerülne sor, akkor az csakis Észak-Korea nyerheti.

„Ha egyetlen amerikai is belép az országunk területére, akkor teljes mértékben megmutatjuk, mire képesek a koreai asszonyok, és emberi bombaként fogunk harcolni”.

Kapcsolódó Cikkek