EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Egyéb Ózd

Közösségi kertművelés Hét községben

A Sajó partján fekvő község kiváló termőföldjében minőségi konyhakerti növényeket termesztettek, amely tradíciót a helybeliek folytatni szeretnék. Sikerrel pályáztak a Nemzeti Együttműködési Alap támogatására, és figyelemre méltó eredményt értek el.

A társadalmi élet élénkítését, a helyi közösség összefogását a Sajóvölgyi Tájszépítő Egyesület munkával akarta erősíteni Hét községben, amibe minden korosztályt szerettek volna bevonni. A 2013-ban indult kezdeményezés gyümölcse mára szó szerint beérett, innentől már csak folytatni kell a megkezdett munkát.


Fotó: Lokál
Képalá: A fiatal generáció is szerszámot ragadott

Az ötletet felkarolta a Bende György polgármester által vezetett helyi önkormányzat, egy portát biztosított az érdeklődőknek, akik nagy tenni akarással láttak munkához. Ásóztak, vetettek, gyomláltak, gyümölcsbokrokat telepítettek, amelyek termőre is fordultak. A legszorgalmasabbak a gyermekek voltak, akik ellesték a kertészkedés alapjait, majd saját parcellát kaptak. Kialakítottak egy fűszernövényes kertrészt is, amelyet illatfelhő vesz körül. A beérett termésből közösen készítettek finom ételeket, amelyeket jó étvággyal fogyasztottak el. A kreatív kertészfoglalkozásokon a hulladékhasznosítást gyakorolták, itt autógumikból és konzervesdobozokból virágtartókat készítettek, talált kövekből  színes ágyásjelzőket, régi téglákból pedig „darázsgarázst” építettek.

Fotó: Lokál
Képalá: Bőséges volt a tavalyi termés

 

Eredményeiket sokan megismerhették a térségi rendezvényeken, ahol a zöldségszobrászatot és a magmandala-készítést is bemutatták, óriás filc játszószőnyegüket pedig a kicsik próbálhatták ki.

Fotó: Lokál
Képalá: A kreatív foglalkozások is részei a programnak

A kis kertet ma már azok is felkereshetik, akik egy általuk megtermelt gyógyteára vagy társaságra vágynak a mindennapok rohanásában.

Kapcsolódó Cikkek