EUR: 325,78 Ft
CHF: 279,73 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Ózd

Közösségi kertművelés Hét községben

A Sajó partján fekvő község kiváló termőföldjében minőségi konyhakerti növényeket termesztettek, amely tradíciót a helybeliek folytatni szeretnék. Sikerrel pályáztak a Nemzeti Együttműködési Alap támogatására, és figyelemre méltó eredményt értek el.

A társadalmi élet élénkítését, a helyi közösség összefogását a Sajóvölgyi Tájszépítő Egyesület munkával akarta erősíteni Hét községben, amibe minden korosztályt szerettek volna bevonni. A 2013-ban indult kezdeményezés gyümölcse mára szó szerint beérett, innentől már csak folytatni kell a megkezdett munkát.


Fotó: Lokál
Képalá: A fiatal generáció is szerszámot ragadott

Az ötletet felkarolta a Bende György polgármester által vezetett helyi önkormányzat, egy portát biztosított az érdeklődőknek, akik nagy tenni akarással láttak munkához. Ásóztak, vetettek, gyomláltak, gyümölcsbokrokat telepítettek, amelyek termőre is fordultak. A legszorgalmasabbak a gyermekek voltak, akik ellesték a kertészkedés alapjait, majd saját parcellát kaptak. Kialakítottak egy fűszernövényes kertrészt is, amelyet illatfelhő vesz körül. A beérett termésből közösen készítettek finom ételeket, amelyeket jó étvággyal fogyasztottak el. A kreatív kertészfoglalkozásokon a hulladékhasznosítást gyakorolták, itt autógumikból és konzervesdobozokból virágtartókat készítettek, talált kövekből  színes ágyásjelzőket, régi téglákból pedig „darázsgarázst” építettek.

Fotó: Lokál
Képalá: Bőséges volt a tavalyi termés

 

Eredményeiket sokan megismerhették a térségi rendezvényeken, ahol a zöldségszobrászatot és a magmandala-készítést is bemutatták, óriás filc játszószőnyegüket pedig a kicsik próbálhatták ki.

Fotó: Lokál
Képalá: A kreatív foglalkozások is részei a programnak

A kis kertet ma már azok is felkereshetik, akik egy általuk megtermelt gyógyteára vagy társaságra vágynak a mindennapok rohanásában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.