EUR: 323,65 Ft
CHF: 287,17 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Külföld

Külföldi hackereket vett őrizetbe a rendőrség

Külföldi hackereket vett őrizetbe a dubaji rendőrség, a gyanú szerint az amerikai Fehér Ház öt magas rangú tisztségviselőjét akarták megzsarolni e-maileken keresztül – közölte hétfőn a helyi, állami tulajdonú média.

A vádlottak őrizetbe vételéről az al-Bajan nevű újság és a Dubai One nevű televíziós csatorna számolt be, a helyi rendőrség hivatalosan még nem kommentálta az esetet. Az újság Szaúd al-Hálidi őrnagyot idézte, aki elmondta, hogy az “afrikai bandának szigorúan bizalmas információkhoz” sikerült hozzájutnia, miután feltörte öt hivatalos személy e-mail fiókját. Ezt követően kérte Egyesült Államok a dubaji rendőrség segítségét. A sajtóbeszámolók nem azonosították az ügyben érintett tisztségviselőket.


A rendőrség az ország északkeleti részén található Adzsmánban ütött rajta a csoporton és vette őrizetbe annak három tagját. A gyanúsítottak 24 és 26 év közöttiek, akiknél egy csaknem ötmillió bankszámla adatait tartalmazó listát, valamint hackertámadásokhoz használatos szoftvereket és több millió dollár értékű vagyontárgyakat találtak az őrizetbe vétel során. A gyanúsítottakat – akik néhány évvel ezelőtt turistavízummal érkeztek az országba – a bíróság előtti büntetőeljárásaik lefolytatása érdekében átadják az Egyesült Államoknak – közölték a különböző médiabeszámolók Al-Hálidi “állítólagos kijelentésére” hivatkozva.

Az Egyesült Államok az emírség fővárosában, Abu-Dzabiban található nagykövetsége nem kommentálták az esetet.

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni harcban kulcsfontosságú regionális szövetségesnek számító Egyesült Arab Emírségekben mintegy 4000 amerikai csapat állomásozik jelenleg.

Kapcsolódó Cikkek