EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Nyíregyháza

Különleges jövevény

Először született takinborjú Magyarországon, egészen pontosan Nyíregyházán. A borjúval együtt már négy egyed található a parkban, ami ritkaság, hiszen a világon mindössze négyszáz takin látható állatkertekben.

Fotók: Nyíregyházi Állatpark

– A különleges külsejű patások leginkább tulokszerű állatnak tűnnek, ám a genetikai vizsgálatok alapján a kecskeformájúakhoz tartoznak. A Himalája keleti vidékén, India, Mianmar, Kína és Bhután területén élnek, változatos élőhelyeken. A külső jegyek és az elterjedési területek alapján négy alfajukat különítjük el. A Nyíregyházi Állatparkban a négyféle takin közül mishmi takinok élnek, amelyek az indiai Arunácsal Prades államban, Mianmar északi részén, illetve Tibet délkeleti részén és Jünnan tartomány északnyugati területein őshonosak. A becsült állományuk mindössze 3500 állat – adta hírül a Nyíregyházi Állatpark.


(Fotók: Nyíregyházi Állatpark)

 

A szabolcsi megyeszékhely méltán híres parkjába 2009-ben Németországból érkezett az első takin, amelyet 2014-ben két nőstény társa követett Franciaországból. Az újdonsült jövevény 220 napi vemhesség után látta meg a napvilágot március végén, és néhány órával később már lábra is állt. Anyja kilenc hónapos koráig szoptatni fogja a takinborjat, aki igazi szakmai szenzációnak számít Magyarországon, hiszen eddig hazánkban még nem született ilyen faj. Szaporításuk azért is kiemelten fontos, mert természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat, valamint az erdőirtások miatt, így a Természetvédelmi Világszövetség sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége pedig törzskönyvi program keretében szaporítja őket.

Sülbébi született

Egy Ázsia távol-keleti részén és a Közel-Keleten honos csöppség is érkezett a Nyíregyházi Állatpark nagy családjába. A park indiaisül-kölyke 105 nap vemhesség után látta meg a napvilágot, március végén, mindössze 300 grammos súllyal.

Az indiai sülök legfeltűnőbb sajátossága a hátat borító fekete-fehér tüskék sokasága. A Nyíregyházi Állatpark sülbébije puha tüskékkel született, amelyek pár óra alatt megkeményedtek. Az egy hónapos jövevény már ízlelgeti a szilárd takarmányt, 19 hónapos koráig azonban még anyatejjel is táplálkozik.

(Fotók: Nyíregyházi Állatpark)

– Anyja a testén kissé oldalt ülő csecsbimbókból szoptatja a kölyköt, így a kicsi nem sérti meg magát a tüskékkel. Ezek módosult szőrszálak, így a szőrhöz hasonlóan keratinból állnak. Igen hatásosak támadás esetén: ha az állat veszélyben érzi magát, tüskéit felmereszti és hangosan zörgeti. A jellegzetes figyelmeztető, csörgő hangot az állat farkán lévő üreges tüskevégződések keltik, s amennyiben a veszély nem szűnik meg, az állat a farát támadója felé fordítva hátrál. Ha a hatalmas, olykor 45 centiméter hosszúságú tüskék átszúrják az ellenfelet, és megakadnak benne, leválnak a sül bőréréről, és ezzel komoly sérüléseket okozhatnak az ellenségnek – tudtuk meg a Nyíregyházi Állatparktól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.