2019. február 15., péntek
Georgina, Kolos

Egyéb Miskolc

Kúszósül született az állatkertben

A Miskolci Állatkertben élő észak-amerikai kúszósülöktől már megszokott, hogy minden évben egy-egy utóduk születik. Az idén sem szakítottak ezzel a hagyománnyal, április 3-án megszületett a család legifjabb tagja.

Az észak-amerikai kúszósülök 2013-ban, a Miskolci Állatkert megnyitásának 30. évfordulóján mutatkoztak be a nagyközönségnek. Azóta minden évben megörvendeztetik gondozóikat és látogatóikat egy-egy utóddal. A pár hetes kölyök az első napokat még a kifutóban elhelyezett odúban töltötte, de napról napra egyre erősebb és bátrabb, így fokozatosan fedezi fel élőhelyét – a látogatók legnagyobb örömére.


Újabb kúszósül született a vadasparkban

A közismert rágcsálókhoz, például az egérhez, patkányhoz képest az Egyesült Államokban és Kanadában őshonos észak-amerikai kúszósülök, más néven urzonok (Erethizon dorsatum) sokkal kevésbé szaporák. A kölykök meglepően hosszú, hét hónapos vemhesség után jönnek világra, így évente csak egyszer, ráadásul többnyire csak egyetlen utód születik.

A kölyök igen fejletten születik, már ekkor szülei kicsinyített mása, olyannyira, hogy a szőrzetében rejtőző tüskéi már az első napokban annyira megerősödnek, hogy megfelelő védelmet nyújtanak a ragadozók ellen. Ha veszélyben érzik magukat – a felnőttekhez hasonlóan –, szőrüket és vele együtt tüskéiket felmeresztve, háttal fordulnak támadójuknak, és farkukkal is csapkodnak, hogy a ragadozó biztosan találkozzon hegyes tüskéikkel.


Az új jövevény már szépen beilleszkedett környezetébe

 

Bár Észak-Amerikában széles körben elterjedt és gyakori faj, Európa állatkertjeiben nem sok helyen lehet urzonnal találkozni, a nyilvántartások szerint jelenleg 24 állatkertben 58 egyedét tartják. A szaporulat pedig még inkább ritka, az elmúlt egy évben mindössze hat kölyök jött a világra Európa öt állatkertjében.

Kapcsolódó Cikkek