2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Miskolc

Kúszósül született az állatkertben

A Miskolci Állatkertben élő észak-amerikai kúszósülöktől már megszokott, hogy minden évben egy-egy utóduk születik. Az idén sem szakítottak ezzel a hagyománnyal, április 3-án megszületett a család legifjabb tagja.

Az észak-amerikai kúszósülök 2013-ban, a Miskolci Állatkert megnyitásának 30. évfordulóján mutatkoztak be a nagyközönségnek. Azóta minden évben megörvendeztetik gondozóikat és látogatóikat egy-egy utóddal. A pár hetes kölyök az első napokat még a kifutóban elhelyezett odúban töltötte, de napról napra egyre erősebb és bátrabb, így fokozatosan fedezi fel élőhelyét – a látogatók legnagyobb örömére.


Újabb kúszósül született a vadasparkban

A közismert rágcsálókhoz, például az egérhez, patkányhoz képest az Egyesült Államokban és Kanadában őshonos észak-amerikai kúszósülök, más néven urzonok (Erethizon dorsatum) sokkal kevésbé szaporák. A kölykök meglepően hosszú, hét hónapos vemhesség után jönnek világra, így évente csak egyszer, ráadásul többnyire csak egyetlen utód születik.

A kölyök igen fejletten születik, már ekkor szülei kicsinyített mása, olyannyira, hogy a szőrzetében rejtőző tüskéi már az első napokban annyira megerősödnek, hogy megfelelő védelmet nyújtanak a ragadozók ellen. Ha veszélyben érzik magukat – a felnőttekhez hasonlóan –, szőrüket és vele együtt tüskéiket felmeresztve, háttal fordulnak támadójuknak, és farkukkal is csapkodnak, hogy a ragadozó biztosan találkozzon hegyes tüskéikkel.


Az új jövevény már szépen beilleszkedett környezetébe

 

Bár Észak-Amerikában széles körben elterjedt és gyakori faj, Európa állatkertjeiben nem sok helyen lehet urzonnal találkozni, a nyilvántartások szerint jelenleg 24 állatkertben 58 egyedét tartják. A szaporulat pedig még inkább ritka, az elmúlt egy évben mindössze hat kölyök jött a világra Európa öt állatkertjében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.