EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Dunaújváros

Lakásbérbeadás legálisan

Az újságok apróhirdetési rovataiban bőven találhatunk albérleti lehetőségeket. A tulajdonosok legtöbbször „feketén” adják ki lakásukat, és valószínűleg nem is tudnak arról, milyen egyszerűen „kifehéríthetnék” bérleti szerződéseiket, amivel a terhek fizetése mellett számos előnyhöz is juthatnának.

Dunaújvárosban ugrásszerűen nőtt a kiadott lakások száma. Ez köszönhető egyrészt az ingatlanpiac országosan is észrevehető ébredezésével, de indokolható a Dunaújvárosi Egyetem vonzásával is. A banki hitelek átalakulásával újra megjelentek az ingatlanpiacon a befektetési céllal vásárolt ingatlanok. Az adóhatóság várhatóan egyre inkább figyelemmel kíséri a magánszemélyek lakáskiadását, így célszerű legális keretek között bérbe adni az ingatlanokat. Korábban ehhez a „főbérlőnek”, tulajdonosnak adószámot kellett igényelnie. Jelenleg azonban sokkal jobb a helyzet, hiszen adószám igénylése nélkül is kiadhatunk ingatlant. Fontos tudnivaló, hogy mindezt csak évi egymillió forintos határig tehetjük meg.


Növekvő ingatlan piac

 

Győri Attila

A lakáskiadásból származó bevétel a személyi jövedelemadónk alapjához adódik hozzá, és 15 százalékos terhet kell fizetnünk. Az egymillió forintos határ azért sarokpont, mert amennyiben meghaladja az évi egymillió forintot, egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnünk. A szakértő a Lokálnak elmondta: a szabályozás jelentős könnyítéseket is tartalmaz.

– Nagyon fontos, hogy ezekkel a bevételekkel szemben költségeket is felszámíthatunk. Ha igazoltan a bérléssel kapcsolatban merülnek fel (lakásfelújítás, ügyvédi költségek, ha ő készíti el a szerződést), ha erről a nevünkre szóló számlával rendelkezünk, ezt a bevétellel szemben beállíthatjuk költségként. Érdemes tehát kellő odafigyeléssel és gondossággal eljárni, ha lakást tervezünk bérelni vagy bérbe adni – mondta el Győri Attila, a Neo Consulting Könyvelőiroda vezetője.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.