EUR: 323,34 Ft
CHF: 287,51 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Belföld

Látványosan bontják a PeCsát

Gőzerővel zajlanak a bontási munkálatok a Petőfi Csarnokban (PeCsa), amelyek várhatóan májusban be is fejeződnek. A leromlott állagú épület helyén épül fel a Liget Budapest projekt keretében az Új Nemzeti Galéria.

Amikor tavaly decemberben a Lokál a Petőfi Csarnokban járt, csak egy kibelezett, roskadozó épületet talált, amely csupán árnyéka annak a múlt század végén felhőtlen szórakozást biztosító rendezvényteremnek, amelyre sokan emlékszünk. Most azonban már komoly munkálatok zajlanak a PeCsában. Lapunkat beengedték az építkezés területére, hogy szétnézzünk.


Fotó: Mészáros Diána

A bontási munkálatok 2016 decemberében kezdődtek az épületben lévő azbeszttartalmú anyagokat kibontásával, amelyeket előkészítettek a hulladéklerakóhelyre szállításhoz. Jelenleg a PeCsa már ott tart, hogy szinte csak a vas tartóelemek állnak, és a kibontott hulladék elszállítása is hamarosan megkezdődik, mivel májusban befejeződnek az utolsó bontási munkálatok a Ligetben. Hamarosan megnyílnak az Állatkerti körúton a felújított Feszl-pavilonok.

Fotó: Mészáros Diána

A Liget Budapest projekt kiemelt figyelmet fordít a környezetszennyezés elkerülésére, ezért valamennyi bontási és építési munkálatot a legismertebb független, környezettudatos épületminősítési rendszer követelményei alapján terveztettek meg. A bontási törmelék lerakóhelyre kerül, a hulladék erre alkalmas anyagtípusait szelektíven gyűjtik, majd a megfelelő hulladékudvarba szállítják, ahol jelentős részüket újra felhasználják.

A Petőfi Csarnok helyén épül fel az a korszerű, minden szakmai igényt kielégítő Új Nemzeti Galéria, amelynek terveit a világhírű japán SANAA építésziroda készítette. Az új múzeum építési munkálatai már idén megkezdődnek, az épületet a tervek szerint 2019-ben adják át.

Kapcsolódó Cikkek