EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Sport

Lavinahalál: Hibáztak a gyerekek a hegyen

Lavina sodort el egy csoportot a romániai Retyezát-hegységben. A Hunyad megyei rendőrség közlése szerint a szerencsétlenségben életét vesztette az európai alpinizmus két fiatal kiválósága, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik.

A két fiatal, de tapasztalt alpinista gyerek öt felnőtt társaságában indult útnak a hétvégén, hogy megmásszák a hegység legmagasabb csúcsát, a 2509 méter magas Peleagát, annak ellenére, hogy a térségben a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztető riasztást adtak ki. A balesetet túlélő felnőttek – bár sérüléseket szenvedtek – napnyugta előtt le tudtak ereszkedni egy menedékházhoz. Itt találkoztak a segítségükre indult hegyi mentőkkel.


A két fiatal áldozat a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászóklub és a román alpinista szövetség igazolt sportolója volt. Több rekorddal büszkélkedhettek: Gulácsi Erik idén a legfiatalabb európaiként mászta meg Amerika legmagasabb csúcsát, a 6962 méter magas argentínai Aconcaguát. Dor Geta Popescu is 12 évesen jutott fel ide, illetve Észak-Amerika legmagasabb csúcsára, a 6168 méteres alaszkai Denalira is.

A román hatóságok szerint a lavinát nagy valószínűséggel maguk a hegymászók idézték elő. A mentésben részt vevő egyik alpinista, Sorin Sanda szerint nem volt megfelelő a felszerelésük.


– Nem voltak kikötve, nem voltak hámban és még fejvédőjük sem volt, ezért haltak meg. Ha megfelelően felkészülnek, talán megússzák sérülésekkel, mivel a lavina nem volt nagy. Nem tudták, hogy kell közlekedni a hegyen, hiszen ilyenkor nem szabad a kijelölt útvonalakon mászni, mert azok nyáron mérvadóak. Figyelni kell a hó fekvését – nyilatkozta Sanda a digi24.ro portálnak.

A gyerekek holttestét sikerült lehozni a hegyről. A rendőrség vizsgálatot indított. Ha bebizonyosodik, hogy mulasztás történt, a felelősök bíróság elé kerülnek.

Kapcsolódó Cikkek