2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Sport

Lavinahalál: Hibáztak a gyerekek a hegyen

Lavina sodort el egy csoportot a romániai Retyezát-hegységben. A Hunyad megyei rendőrség közlése szerint a szerencsétlenségben életét vesztette az európai alpinizmus két fiatal kiválósága, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik.

A két fiatal, de tapasztalt alpinista gyerek öt felnőtt társaságában indult útnak a hétvégén, hogy megmásszák a hegység legmagasabb csúcsát, a 2509 méter magas Peleagát, annak ellenére, hogy a térségben a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztető riasztást adtak ki. A balesetet túlélő felnőttek – bár sérüléseket szenvedtek – napnyugta előtt le tudtak ereszkedni egy menedékházhoz. Itt találkoztak a segítségükre indult hegyi mentőkkel.


A két fiatal áldozat a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászóklub és a román alpinista szövetség igazolt sportolója volt. Több rekorddal büszkélkedhettek: Gulácsi Erik idén a legfiatalabb európaiként mászta meg Amerika legmagasabb csúcsát, a 6962 méter magas argentínai Aconcaguát. Dor Geta Popescu is 12 évesen jutott fel ide, illetve Észak-Amerika legmagasabb csúcsára, a 6168 méteres alaszkai Denalira is.

A román hatóságok szerint a lavinát nagy valószínűséggel maguk a hegymászók idézték elő. A mentésben részt vevő egyik alpinista, Sorin Sanda szerint nem volt megfelelő a felszerelésük.


– Nem voltak kikötve, nem voltak hámban és még fejvédőjük sem volt, ezért haltak meg. Ha megfelelően felkészülnek, talán megússzák sérülésekkel, mivel a lavina nem volt nagy. Nem tudták, hogy kell közlekedni a hegyen, hiszen ilyenkor nem szabad a kijelölt útvonalakon mászni, mert azok nyáron mérvadóak. Figyelni kell a hó fekvését – nyilatkozta Sanda a digi24.ro portálnak.

A gyerekek holttestét sikerült lehozni a hegyről. A rendőrség vizsgálatot indított. Ha bebizonyosodik, hogy mulasztás történt, a felelősök bíróság elé kerülnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyar csapatsikerek a kick-boxos idénynyitón

  Magyar csapatsikerek a kick-boxos idénynyitón

  Az olaszországi Coneglianóban megrendezett Európa Kupán kezdték a nemzetközi szezont a magyar kick-boxosok. A több korosztály számára kiírt Golden Glove elnevezésű versenyen – ahová közel 1500-an neveztek – a 22 résztvevő nemzet közül Magyarország a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton.

 • Ronaldo megegyezett az adóhatósággal

  Ronaldo megegyezett az adóhatósággal

  Cristiano Ronaldo kedden elfogadta felfüggesztett börtönbüntetését adócsalási ügyében, és aláírta megállapodását a spanyol adóhatósággal, melynek értelmében 18,8 millió eurót (5,9 milliárd forintot) fizet az államkasszába.

 • Szöllősi György az AIPS Europe alelnöke lett

  Szöllősi György az AIPS Europe alelnöke lett

  A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) lausanne-i kongresszusán az európai szekció alelnökévé választották Szöllősi Györgyöt, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnökét, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét.