2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Szeged

Aktívan kormányellenes a szegedi egyetem

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a CEU-ügy kapcsán nevezte egyértelműen kormányellenesnek az SZTE-t. Az universitas rektora szerint viszont ők nem politizálnak.

És akkor Lázár János elmondta a véleményét! A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem kertelt, a Vásárhelyi Televíziónak adott nagyinterjúban nem is oly régen ismertette, mit gondol a szegedi egyetem bizonyos folyamatairól, jelenségeiről. Többek között arról, hogy az SZTE dékánjai az elsők között, még a felsőoktatási törvénymódosítás kihirdetése előtt közös nyilatkozatban álltak ki a CEU mellett, és arról írtak, hogy „mély aggodalommal” figyelik a jogalkotást.


Az egyetem rektora szerint az intézmény egyáltalán nem politizál

– Nehéz józan ésszel belátni, hogy a szegedi egyetem életét hogyan befolyásolja a külföldi egyetemek egységes szabályozása vagy a vásárhelyi mezőgazdasági karon tanuló diákok helyzetét miként javítja, ha Soros György egyeteme átláthatatlanul és kiváltságokkal működhet Budapesten. A kiállás valójában csupán egyetlen dologról szól: megmutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van, markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel.

Lázár János úgy véli, a szegedi egyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van

Ha a véleményemre kíváncsi, azt gondolom, kár az egyetemet politikai vitákba és politikai akciókba vinni, nem azt várják az intézménytől az ott tanuló diákok vagy a szüleik – ezt válaszolta Lázár János miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán folytatott megmozdulások során a Szegedi Tudományegyetem is kiállt Soros György egyeteme mellett.


Uszítanak?

A Lázár-nyilatkozat különösképpen annak tükrében váltott ki komoly visszhangot Szegeden, hogy az SZTE TIK-től induló, a Fidesz-irodánál záruló, pártpolitikai színezetűvé változó demonstráció kapcsán a Fidesz helyi elnöksége is utalt erre. Kinyilvánították, a felsőoktatásról szóló konzultációra mindig készek, ugyanakkor úgy vélik: „Ehhez nem szükséges tanórákat elhalasztani a Szegedi Tudományegyetemen, és különösen nem szerencsés, ha az universitas oktatói pártpolitikai jellegű uszításban vállalnak szerepet.”

Szabó Gábor, az SZTE rektora azonnal sietett cáfolni, hogy a kormányellenes elkötelezettségű lenne az általa vezetett intézmény. „A Szegedi Tudományegyetem nem folytat kormányellenes politikát, hiszen egyáltalán nem politizál, politikai tartalmú nyilatkozatot nem adott ki, ez a jövőben sem fordulhat elő. A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos sajtómegkeresésekre válaszolva csupán a következő nyilatkozatot tettük: »A Central European Universityt (CEU-t) érintő törvénymódosítással kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor egyetért a rektori konferencia április 3-án nyilvánosságra hozott közleményével. A rektor úr a nyilatkozatban foglaltakat nem kívánja kiegészíteni.« Miután az SZTE nevében a rektoron, illetve az általa meghatalmazott személyen kívül más nem nyilatkozhat, ezért minden egyéb megnyilvánulás az illetők saját véleményének tekintendő. Az SZTE-nek természetesen nem áll módjában szabályozni azt, hogy polgárai a jogállam keretei között milyen közéleti szerepet vállalnak, illetve ezzel kapcsolatban hogyan nyilvánulnak meg” – írta közleményében a professzor.

Ezek szerint a dékáni vélemény „magánvélemény”. Egy biztos: a miniszter kavicsot dobott az állóvízbe!

Kapcsolódó Cikkek