EUR: 323,44 Ft
CHF: 287,80 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Legalább kéttucatnyi rendőr meghalt egy támadásában

Maoista gerillacsoport támadt egy félkatonai állami szervezet tagjaira Indiában hétfőn, az összecsapásban a Központi Tartalékos Rendőri Erő (CRPF) legalább 24 tagja meghalt, további hét tagja pedig megsebesült – közölte a CRPF főfelügyelője az indiai IANS hírügynökséggel.

A maoisták a kelet-közép-indiai Csattiszgarh államban, Szukma körzetében csaptak le a biztonsági erőkre.


Az összecsapást követően először tizenegy holttestet találtak meg, majd egy második keresési művelet során további tizenkét holttestre bukkantak a helyszínen. Az egyik sebesült áldozat a kórházba szállítás közben halt meg.

Az egyik túlélő a helyi médiumoknak elmondta, hogy mintegy 300 fegyveres támadta meg őket, miközben a CRPF tagjai éppen ebédeltek. A maoisták váratlanul tüzet nyitottak és válogatás nélkül lőtték a rendőri egység tagjait, miközben kézigránátokat is hajítottak rájuk.


Narendra Modi, India jelenlegi miniszterelnöke Twitter-profilján a támadást “gyávának” és “szomorúnak” minősítette, és közölte, hogy szorosan figyelemmel követi az eseményeket. Kiren Ridzsidzsu, az indiai parlament alsóházának belügyekért felelős tisztségviselője újságírók előtt beszélve a történteket “tragédiának” nevezte, egyúttal időt kért, mielőtt további részletekkel szolgált volna, arra hivatkozva, hogy jelenleg is várják a jelentést az ügy kapcsán.

Az elmúlt hónapban ugyanitt hasonló jellegű támadásban tizenegy rendőr lelte halálát és sokan megsebesültek.

A naxalitának nevezett gerillacsoport a kelet-indiai Nyugat-Bengál állam egyik falvában 1967-ben kitört felkelésből született meg, később pedig átterjedt a közeli Orisza és Csattiszgarh államokra is. A csoport jelenleg is tevékeny, legfőképp az ország középső és keleti részén.

A dél-ázsiai terrorizmussal foglalkozó portál adatai szerint 2016-ban 433-an vesztették életüket szélsőbaloldali csoportok által elkövetett támadásokban Indiában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Erősebb lehet Merkel utódja

    Erősebb lehet Merkel utódja

    Kíváncsian várják az elemzők, hogy elhagyja-e elődje erősen migránspárti politikáját az Angela Merkel pártelnöki helyére hajszállal megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, politikailag akár erősebb is lehet, mint elődje, aki lényegében a migrációs politikájába bukott bele.

  • Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadta 150 ENSZ tagállam képviselőjének többsége azt a globális menekültügyi csomagot, amelyről a világszervezet közgyűlése 19-én szavaz majd, de több mint tucatnyi ország lépett ki már a csomag egyeztetési folyamatából.