EUR: 325,73 Ft
CHF: 279,81 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb XVII.kerület

Levél a csendért

Az aláírásgyűjtési időszakot követően Riz Levente polgármester levelet írt a nemzeti fejlesztési és a földművelésügyi miniszternek márciusban, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légi forgalma által okozott zajterhelés elviselhetőbb legyen a helyiek számára.

A városrész vezetője Seszták Miklós nemzeti fejlesztési, valamint a környezetvédelem ügyében illetékes Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek írt, elsősorban a rákoshegyiek érdekében. Az önkormányzat honlapján közzétett levélből kiderül, Rákoshegy 1890 óta létezik, 1950-ig önálló település volt, ekkor a XVII. kerület részeként Budapesthez csatolták. A több ezer főt számláló lakóövezet polgárainak életét az 1983-ban átadott 2-es futópálya lehetetleníti el, amelynek léte, működése jogszabályt sért. Megépítésekor ugyanis nem vették figyelembe a hatályos jogszabályban előírt építési védőtávolságot. A vonatkozó rendelet szerint minimum öt kilométerre kellett volna megépíteni a futópályát a lakott területtől – ehelyett 1,6 kilométerre épült a száz éve lakott Rákoshegytől. Ennek következménye, hogy a városrész felett 100-150 méter magasan repülnek a gépek − olvasható a rakosmente.hu-n. Kiemelik, a 2-es futópálya átadását követő lakossági tiltakozás, országgyűlési interpelláció hatására született rendelet megtiltotta a 2-es pálya Rákoshegy felé eső végének használatát, de ezt a tiltást később feloldották.


„E jogszabályok szerint a rákoshegyi pályavég leszállásra munkanapon, reggel 8 órától este 22 óráig vehető igénybe és csak a száz tonna leszállósúly alatti gépek esetében. Meghatározták a kötelező felszállási irányt, amely azonnali bal kanyart írt elő a felszálló gépeknek, hogy elkerüljék Rákoshegy lakóházait. Az előírásokat a Budapest Airport Zrt. és a Hungarocontrol Zrt. által szolgáltatott repülési adatok szerint folyamatosan megsértik a repülőgépek: rendszeres a hétvégi, az éjszakai repülés és a száz tonna feletti gépek jelenléte a rákoshegyi légtérben, a járatok több mint hetven százaléka figyelmen kívül hagyja a rendeletben előírt felszállási irányt. Az 1-es futópálya tavalyi és idei felújítása, több hónapon keresztül tartó teljes zárása tovább súlyosbította a helyzetet, a hatályos jogszabályt messze meghaladó mértékű a légi forgalom és a zajterhelés Rákoshegy felett. A rákoshegyi pályavégen zajló le- és felszállások aránya jóval magasabb, mint amivel a zajgátló védőövezet kijelölése során számoltak, többszöröse a környezetvédelmi működési engedélyben megengedettnek” – írja Riz Levente.

Az önkormányzat a helyzet megoldásának érdekében aláírásgyűjtést kezdeményezett – 3403-an írtak alá. Ennek tükrében kéri a minisztereket, hogy cselekedjenek. Azaz kezdeményezi a korábbi jogszabály visszaállítását, védőövezet kialakítását és a lakosság kártalanítását.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.